Selasa, 15 Julai 2014

Plan Trip Ke Osaka Kyoto & Nagoya

UPDATE Cerita terbaru Trip Jepun klik di sini -- OsakaKyoto, Nagoya


KLIK SINI UNTUK BAJET MURAH 8 HARI 7 MALAM BERCUTI DI JEPUN 


   Lebih kurang lagi 2 Bulan je lagi angan-angan tu mungkin jadi kenyataan. Sekarang ni tengah sibuk internship dan nak siapkan assignment. Lega 1 projek internship dah siap, assignment pulak masih under construction. Dalam masa duk sibuk-sibuk sempat aku research sikit pasal trip aku bulan September nih, hasil dari bacaan lebih dari 10 buah blog, berpuluh-puluh website dan forum maka terhasilah itinerary Trip Osaka, Kyoto dan Nagoya. Kali ni trip bercuti kat Jepun antara yang paling lama la jugak, hampir 8 hari di sana. Bandar-bandar yang akan diterokai Osaka, Kyoto dan Nagoya. 



  
   OSAKA - Mungkin spend masa kat sini sehari je dan hasil cetusan pensyarah aku kali ni aku mungkin nak cuba mengelilingi bandar Osaka dengan gerek "Basikal". Teruja bila dengar dia cerita ronda-ronda naik basikal kat Osaka. So aku wat la sedikit research pasal "cycling in Osaka" banyak jugak info yang aku dapat dan ramai jugak pelancong yang memilih cara dengan berbasikal untuk ronda-ronda kat Osaka. Kalau sampai Osaka jangan lupa makan Takoyaki, katanya Takoyaki berasal/dipopularkan di Osaka.

Berbasikal di Osaka : http://www.hmetro.com.my/articles/BerbasikaldiOsaka/MA/Article/



  KYOTO dari Osaka ke Kyoto pulak mungin naik Speed Train, aku tak pasti tapi maklumat masa dan harga aku dapat kat JR West. Ramai bloggers/orang kat forum suggest untuk spend masa lebih di Kyoto, sebabnya banyak tempat-tempat menarik di Kyoto. Masa yang aku akan pergi tu ada beberapa Festival yang bakal berlansung, mungkin suasana tu meriah! Di Kyoto aku ada plan untuk melawat ke Sekolah Rendah di sana, benda ni masih dalam proses, doakan semoga berjaya dan dapat melawat ke sekolah diorang.

Gambar dari : http://www.cs.trinity.edu/~sdougla1/aspirations.htm

NAGOYA - Nagoya tak pasti apa yang menarik, tapi bila refer kat dalam website "Nagoya One day Pass" ada la beberapa tempat yang menarik perhatian aku antaranya Toyota Museum dan Science Museum, mungkin kalau korang pernah ke Nagoya boleh la suggest kat aku.



   Rasanya jasad aku je kat sini, yang lain tu dah awal melayang sampai ke Jepun. Rasa excited semuanye ada. Kalau korang dah pernah ke sana atau plan nak ke sane, boleh la share info dengan aku. Salam Ramadhan


 Muhammad Saffuan Bin Jaffar

17 ulasan:

  1. Berapa orang pergi sana ni SJ...dari itinerary tu nampak macam menarik aktivitinya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada la beberapa orang.... hehe... TQ, tang mana yang nampak menarik tuh?

      Padam
  2. Mungkin aktiviti berbasikal tu... tapi kalau saya memang tak larat dah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku pun belum tentu larat ke tak... haha...

      Padam
  3. Itinerary dah ada.. jalan dah nmpak tu..
    part xtvt city cycling tu something new dlm itinerary.. aku suggest ko try juga kat Kyoto gak..

    p/s: berhenti bercita-cita adalah tragedi terbesar dalam hidup manusia - A.Hirata

    BalasPadam
    Balasan
    1. insya-Allah, makin dekat dah... ada jugak terbaca pasal cycling di kyoto, tapi tu kat area arashiyama lah...

      Padam
  4. masuk blog ni, dah 3--4 blog citer pasal Jepun.
    dari dulu2 angan2 aku mmg teringin nak p Jepun.
    tak kiralah ke mana asalkan dalam jepun..
    aku teringin nk pegang sndiri bunga sakura kat sana..
    teringin nk p tgk gundam city, pastu yg pakai2 kostum anime tu..
    huwaarghhhh teringinnnnnye nk pegi !

    err tapi.. tapi.. aku takot nak travel naik flight2 nih adehh =P

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang excited nak pergi sana... dari sekolah lagi teringin nak pergi ke sana... bunga sakura pernah pegang, tapi bukan la di jepun... nak pergi time betul spring dengan autum, tak ngam dengan cuti sekolah, cuti sekolah tiket selalu mahal... saya plak minat nak pakai baju samurai...

      ye la sapa yang tak takut, ni kes MH17 pulak....

      Padam
  5. Hai. Sy Amalina. Pernah pegi Nagoya utk pertukaran pelajar dahulu time sekolah.
    Now going for a trip again next week. We have the same itinerary ala2 cmtu. So maybe we can share nnt.
    Saya pnya style Nagoya-Osaka-Kyoto-Tokoname. Tapi malangnya takde blog. So pls drop me an email ek nnt.
    ms.alisyalin@gmail.com

    p/s: nak tnya pasal passes yg wujud. Still confused up till now. Hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai~ wah bestnyer dapat pergi utk pertukaran pelajar dulu... pasal passes tu saya tak de pengalaman, ni first time nak ke jepun... tapi nk share apa yang saya dah bace boleh la... kalau ada kawan2 yang pernah pergi, boleh share la pasal passes yang ada....

      Padam
  6. Saffuan,
    Nampaknya perancangan Saffuan ke Jepun amat teliti dan terancang dengan baik.

    Di Kyoto memang banyak tempat menarik. Kami rasa tak puas di sana sebab banyak yang tak sempat kami teroka.

    Jemput baca lagi blog saya tentang trip saya ke Kansai baru-baru ini. http://www.nota-kembara.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih kak, saya selalu ke blog akak, refer pasal makanan... :)

      Padam
  7. terbaiklah itenerary! bawah rm1k tu! tiket dah beli ke saffuan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. bawak 1k? rasanye lebih... sekarang ni duit jepun dah murah... 10,000 = RM308....
      alhamdulillah semua dah setel...

      Padam
  8. Nak Kasi tips sket since ai dok kat nihon 😊
    Fee utk Osaka castle tu if nak masuk kat dalam if kat luar x pyh byq
    Kat dlm x leh nak snap gmbq just blh tgk view la
    Ada la benda lain dlm tu
    Takoyaki sauce atas tu x blh mkn sbb ingredients Ada letak meat or chicken extract
    Blh request jgn letak sauce ok Mmg x halal sauce tu.
    Mostly air teh ais yg juai x leh minum jugak sebab letak emulsifier from animals πŸ’†πŸ˜‚.
    Kebetulan bc trip ke korea jmpa ur blog😊

    BalasPadam
  9. Menariknya.... leh tak emailkan saya initary tu... tq

    BalasPadam
  10. if pergi tokyo-narita apa tempat yg best? bole share? hehe

    BalasPadam

Tolong letak nama, ok??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...