Selasa, 8 Disember 2009

Hidup Ini Bagaikan Graf


Hidup Ini Bagaikan Graf

 

Hidup, merupakan satu anugerah daripada Allah s.w.t. Dengan kehidupan dapat aku jalankan tanggungjawab sebagai hamba~Nya. Kadang-kadang aku berada dalam kegembiraan, contohnya mendapat kejayaan,dapat makan free, dapat siapkan coursework, dapat 100% dalam ujian. Kadang-kadang aku diselubungi oleh kesedihan,dapat markah rendah, tak dapat apa yang aku mahukan. Itu sememangnya menjadi asam garam kehidupan, menjadikan aku lebih matang dalam berfikir serta dapat belajar sesuatu daripada pekara yang telah menimpa diri aku.

Hidup bagaikan graf, andaikan hidup aku seperti GRAF LINEAR, general formula 
y = x.

Ibaratkan diri aku hidup seperti graf linear, sama saja, kalau negatif tetap negatif, kalau positif pun tetap positif, tiada perubahan diri (tangent). Bolehkah aku berjaya? Sudah tentu tidak, kerana aku pasti tergolong dalam golongan orang-orang yang rugi.

 Andai kata hidup aku seperti GRAF KUADRATIK
general formula y=x^2

Ubahlah hidup aku, seperti graf kuadratik, sentiasa positif mengharungi cabaran hidup, sentiasa tersenyum.Walaupun input negatif, ubahlah menjadi positif dengan sikap kita yang kuadratik, walaupun terpaksa memintas ke asalan/origin (0,0), tapi usaha kita untuk naik, up ke infiniti tanpa limit.
Walaupun diri kita di~bezakan, tetapi masih lagi bernilai, y=2x, walaupun aku kembali linear tetapi aku dapat gandakan input.
y=2x
Firman Allah s.w.t 
"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum, sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri" Ar-Ra'd ayat 11.

WHAT KIND OF GRAPH YOU WANT TO BE?

Sabtu, 14 November 2009


Kartun Berpropaganda





Selalu saya menonton TV di Malaysia, macam-macam rancangan ada, rancangan TV yang macam sampah, yang bermanfaat dan macam-macam lagilah. Di Malaysia, kalau cerita kartun kebanyakkan dari negara barat dan Jepun. Contohnya kalau dari negara barat, WONDER PET, kartun Disney. Dari Jepun pulak Detektif Conan, Dragon Ball, Shin Chan dan tidak dilupakan Doraemon. Pernah tak terfikir nak tengok kartun dari sebuah negara Komunis??? Saya cuba menjenguk kartun dari Korea Utara di jendela Youtube. Ada rupanya. Dari apa yang saya amati,kebanyakkan kartunya menyelit unsur-unsur bencikan A.S. Dan kebanyakkan kartun berpakaian tentera. Dan saya rasa negara Korea Utara ni tak akan ambik la kartun dari negara lain. Kalaulah berlaku di MALAYSIA, rancangan kartun diterbitkan bagi menyebarkan kefahaman rakyat negara kita terhadap adat, budaya dan yang penting lagi unsur-unsur keagamaan. Malangnya kita mengimport kartun-kartun yang tidak sesuai ditonton oleh kanak-kanak di negara kita. Mungkin anda faham apa yang berlaku. Cuba kaitkan dengan Korea Utara yang kebanyakkan kartun cuba menanamkan kebencian terhadap A.S, dan eloklah kalau kartun di Malaysia menerapkan kebencian terhadap Israel?! Ataupun kartun yang menceritakan kisah tauladan? Mudah2an ada usaha oleh pihak penyiaran. Tapi ingat tak dulu kartun seperti Kampung Boy, Usop Sontorian, dan Anak-anak Sidek. Manakah mereka? Saya rasa sesuai ditonton dan ada manfaatnya. Akhir kata YANG BAIK JADIKAN TAULADAN YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN


Kalau ada masa anda diminta untuk menjawab soalan di bawah. Terima kasih.



Selamat Menonton 
Korea Utara

(Harap maaf tak ada subtitle)







Kartun Malaysia Usop Sontorian







Anak-anak Sidek



Isnin, 9 November 2009

Apa Itu Rubu' Mujayyab

Apa Itu Rubu' Mujayyab


Artikel Ini sedang Dikemaskini



Sabtu, 7 November 2009

"ISRAEL'S SEARCH FOR PEACE", 
MR AMBASSADOR?


Mr Prosor

Mr Prosor.

Nottingham university authorities have decided to invite you to speak on our campus. It might interest you to know that the vast majority of staff and students at this University have not been informed of this supposedly "public" lecture. The reason for this clear : Far from being an occasion for an honest debate about important issues of the Middle East conflict, the intention has been to stage a friction-free PR initiative to allow you to preach your goverment"s talking points in front of small, unrepresentative but sympathetic audience. Here are some facts your audience, and the wider Nottingham University community, might wish to consider before listening to your no-doubt carefully planned marketing pitch:

  • Since its creation 1948, the Israeli state has been engaging in a consistent and sustained programme of expulsion and occupation against the original Palestinian inhabitans within its territories (including West Bank and The Gaza Strip). Inthe words of former US president Jimmy Carter


Jimmy Carter

"Israel's continued control and colonization of Palestinian land have been the primary obstacles to a comprehensive peace agreement in the Holy Land. In order to perpetuate the occupation, Israeli forces have deprived their unwilling subjects of basic human rights."

  • Today sixty years on, seven millions of Palestinian living in the Diaspora are still prevented from returning to their homes. Israel continues to deny them their basic right of return.
  • Israel is pressing ahead with its settlement expansion programme, deemed illegal under international law by the United Nations, building more homes and Jewish-oly roads on stolen Palestinian land in the West Bank, further fragmenting the Palestinian areas ang making a Palestinian State a virtual impossibility.
  •  Israel is the only Nuclear power in the Middle East, in clear blatant violation of the Non Proliferatin treaty. Its continues to reject international inspections of its nuclear facilities and instead has persistently tried to shift attention towards other country including Iran.
  •  Your goverment, Mr Prosor, has been responsible for decades of brutal attacks of Palestinian civillian popultaions including the war crimes of the Gaza offensive of December 2008-January 2009, condemned by virtual every single reputable human rights NGO including Amnesty International and Human Rights Watch.


  • The Goverment you represent boasts a racist foreign minister who has advocated the ethnic cleansing of the Palestinian population.


  • The Goverment you represent has been building a wall declared illegal by the International Criminal Court. This wall is being mostly built on confiscated Palestinian land, inflicting further suffering and misery on thousands of Palestinian civillians.


  • Your goverment has imprisoned thousands Palestinian civillians without charge, Including Mohammad Othman, a Palestinian Human Right activist who has been under arrest without charge for the past 10 weeks simply for daring to tell the world abaout your goverment's crimes.


  • Your goverment has consolidated an apartheid regime that treatens its own non-Jewish resident as second-class citizens and considers Palestinians unders occupation as sub-human.


  • Your goverment is a major purveyor of state terrorism, as such, it is an obstacle to peace not an agent of it.


Mr Ambassador, we realize your goverment requires you to join in its latest international PR charm offensive designed to pull wool over people's eyes, but you can't hide realities with spin and you can't avoid the issues by changing the subject.

Everyone has seen the images of dead children and destroyed homes. Everyone has seen what Israel's "search for peace" really means.

You represent a racits, war-mongering, inhuman regime. You know it, your goverment knows it, and after the massacre in Gaza, the whole worlds knows it too.

Mr Ambassador, you are not welcome to our campus.


Jumaat, 6 November 2009

The Best Day In My Life Day I Became a Muslim


The Best Day In My Life
Day I Became a Muslim


Pada hari ini saya ingin kongsi pengalaman menarik bagi saya, di mana saya tak dapat di Malaysia, saya teringin saya nak dengar saudara baru bercerita "macam mana mereka ni tertarik dengan Islam?" Tahun 2007 saya dimasukkan ke hospital (GH Penang) dan di tahan di sebuah wad, pada hari kedua saya di wad hospital, saya ditegur oleh seorang pemuda (sekitar 30-an) "Assalamualaikum, saya (tak ingat nama), saudara baru, saya baru masuk Islam, ini kad saya..." sambil pemuda (saudara baru) menghulurkan kad (bukan bisnes kad) kepada saya.... " bin Abdullah" terdetik di hati. Namun keadaan saya waktu itu tidak mengizinkan kami melanjutkan perbualan, saya cuma berkata kepada pemuda tersebut supaya doakan saya semoga cepat sembuh. Sebenarnya teringin nak tahu macam mana dia tertarik dengan Islam.

Suatu hari saya menerima email daripada Islamic Society Nottingham, dalam e-mail tersebut memberitahu bahawa satu talk akan diadakan pada 5 November 09,tajuk talk tersebut ialah "The Best Day In My Life : Day I Became a Muslim", yang akan disampaikan oleh Brother Ibrahim. Selepas menunaikan solat Isya' saya dan rakan2 bergerak ke tempat ceramah iaitu di Law & Social Sciences Building. Majlis dimulakan dengan bacaan al-Quran.

Ceramah dimulakan dengan bacaan ayat suci al-Quran oleh saudara Firdaus Rahim dan terjemahan oleh saudara Faiz SB.

Setelah selesai bacaan ayat suci al-Quran Brother Ibrahim diperkenalkan oleh saudara Akmal.

Brother Ibrahim Danby
 
Brother Ibrahim Danby, berasal dari England, Nottingham, membesar dalam persekitaran masyarakat Orang Inggeris berfahaman Katolik, status sebagai orang kelas pertengahan, sememangnya beliau kurang terdedah dengan Islam. Diibaratkan seperti tembok besar yang memisahkan antara Brother Ibrahim dengan dunia Islam. Dalam mindanya, Islam ialah jubah hitam, serban, serangan bom, kerana pengaruh media yang membuatkan dia mengenali Islam dengan sedemikian rupa. Sebelum memeluk Islam beliau selalu mendengar perkataan "Makkah dan Muhammad", " Mountain go to Muhammad, Muhammad go to mountain" (untuk makna lanjut Muhammad go to mountain sila klik) tapi pada masa tu hatinya belum terbuka untuk menerima Islam.

Brother Ibrahim ni kurang bersosial dengan orang (yang berlainan warna kulit) sehinggalah beliau ke sekolah multicultural, dan di situlah dia mengenali seorang sahabat (muslim) Nadim.  Apa yang Brother Ibrahim ni tahu, sahabat beliau ni tak pernah mempraktikan Islam, kerana sahabat Brother Ibrahim turut mengunjungi Bar tempat Brother Ibrahim bekerja. Tapi apa yang Borther Ibrahim nampak dalam diri Nadim, ialah dia sangat sayangkan agamanya (Islam) walaupun dia tidak mempraktikankan Islam secara menyeluruh. Nadim juga pernah menceritakan kepada Brother Ibrahim mengenai kitab suci al-Quran di mana al-Quran menceritakan proses pembentukkan manusia, seperti embrio. Brother Ibrahim kagum mendengarnya, bayangkanlah kitab suci boleh menceritakan mengenai embriologi!!!. Namun tapi masih belum lagi diberi Hidayah(Petunjuk) dari Allah s.w.t.

Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran di sebuah universiti di London. Beliau menyewa rumah, di mana rumahnya berhampiran dengan masjid. Pada suatu pagi (kira2 jam 4 pagi), ditakdirkan Allah s.w.t, beliau turun di perhentian bas yang salah, dan perhentian bas tu pulak berhampiran dengan masjid. Beliau nampak ramai orang menuju ke masjid. Brother Ibrahim ni hairan, kenapa la awal2 pagi (orang) ke masjid? Apa la yang mereka lakukan? Persoalan tu bermain2 di fikiran beliau. Pada hari yang lain pulak, ketika hendak pulang ke rumah, beliau berjalan melintasi masjid, dan tiba2 ada orang memberi makanan kepada beliau, juadah yang istimewa, nasi dan ayam...

 sedang menceritakan pengalaman ketika secara tiba2 diberi nasi dan ayam

lalu orang tersebut terus mengajak beliau masuk ke dalam masjid, beliau yang tak dapat berbuat apa2 masuk ke dalam masjid. Dalam masjid tu beliau nampak ada ramai orang duduk bersila di atas lantai beramai-ramai menikmati juadah nasi dan ayam (waktu tu bulan puasa). Brother Ibrahim tertarik melihatnya...Ceritanya agak panjang, saya pendekkan di sini, kehadirannya ke sebuah pejabat di dalam masjid tersebut merubah segala2nya, di pejabat tersebut, beliau menemui seorang lelaki arab yang berpakaian ala2 arab, dengan jubah bewarna putih yang sentiasa senyum pada Brother Ibrahim. Brother Ibrahim tergerak hati untuk bertanyakan soalan kepada lelaki Arab tu, Brother Ibrahim bertanya "What is Islam?" Dengan mudah lelaki Arab tu menjawab (sambil tersenyum)...

1. Percaya pada Tuhan yang satu
2. Solat 5 waktu
3.Puasa
4. Sedekah
5. Menunaikan haji sekali seumur hidup di MAKKAH.

MAKKAH!!! sekali lagi beliau mendengar nama Makkah. Lelaki Arab tu juga ada menyebut nama Solomon, Moses, David di mana nama2 tersebut beliau pernah dengar di Gereja dahulu. Selepas berbual dengan lelaki Arab tersebut, beliau melangkah keluar meninggalkan masjid tersebut. Tapi ketika meninggalkan masjid tersebut, hati beliau merasakan perasaan yang sangat gembira,tenang dan seolah2 mendapat sesuatu yang sangat memuaskankan hatinya, mungkin dapat makan nasi dengan ayam katanya. Dia pun pulang ke rumah.

Seminggu selepas hari tu, beliau sekali lagi kembali ke masjid tersebut, kali ini langkahnya berbeza, Allah telah memberi hidayah kepadanya, beliau bertemu dengan lelaki Arab yang beliau berjumpa dahulu diantara waktu maghrib dan isyak, lelaki Arab tersebut masih lagi senyum ketika berjumpa buat kali kedua, Brother Ibrahim menyatakan hasratnya untuk memeluk Islam. Beliau melafazkan kalimah Syahadah, dan... bukan senang katanya, orang macam saya(Brother Ibrahim) nak melafazkan kalimah syahadah dalam bahasa yang tidak pernah dituturinya (bahasa Arab) dan ketika itu ramai orang mengerumuni beliau.Syukur kepada Allah kerana memberi hidayah dan petunjuk kepada beliau. Namun keluarganya pada waktu ketika itu belum tahu bahawa beliau telah memeluk Islam. Beliau juga menceritakan mengenai kisah ayahnya kepada kami, di mana ayahnya seorang yang hidup bahagia dengan rakan2, selalu melancong, ayahnya jenis yang TIDAK SUKA TUNDUK PADA SESUATU (BEBAS) dan beliau merasakan bahawa ayahnya mungkin sukar untuk menerima Islam. Tapi isterinya berkata kepada beliau bahawa sesuatu pekara besar akan berlaku kepada ayah Brother Ibrahim, beliau kurang yakin dengan kata isterinya. Ditakdirkan Allah abang kepada ayah Brother Ibrahim meninggal dunia, dan perasaan ayahnya cukup sedih. Brother Ibrahim cuba menenangkan ayahnya dengan berkata "Semua insan akan mati, termasuk insan yang dekat dengan kita" Segalanya dirancang oleh Maha Berkuasa. Kemudian, ayahnya  menghidap kanser esofagus pada tahap 4. Ayahnya terpaksa dimasukkan ke hospital untuk rawatan selanjutnya.

Pada suatu malam ketika Brother Ibrahim sedang tidur beliau terjaga, hatinya kuat berkata " You must go to the hospital now!!!" Beliau bergegas ke hospital untuk bertemu dengan ayahnya, beliau berkata" Dad, you have to worship to one god" dan ayahnya membalas,"OK...." jawapan yang ringkas...beliau amat terkejut mendengar jawapan tersebut, kerana baginya sesuatu yang mustahil, beliau sangat mengenali isi hati ayahnya yang TIDAK SUKA TUNDUK PADA SESUATU (INGIN BEBAS). Pada malam itu ayahnya yang terlantar di hospital melafazkan kalimah Syahadah "Aku naik saksi bahawa tiada tuhan selain Allah, dan nabi Muhammad Pesuruh Allah". Keesokan harinya, ayah beliau kembali bertemu dengan penciptanya. Beliau rasa cukup gembira kerana ayahnya menerima Islam di saat2 akhir hayat.
Apa yang beliau kagum dengan Islam ialah beliau berasa kagum bila buat pertama kalinya melihat orang meletakkan kepala di lantai (sujud) ketika menunaikan solat, yang kedua, al-Quran yang banyak menceritakan tentang kejadian alam,fenomena sains di mana al-Quran banyak menyuruh kita berfikir. Beliau juga berkata dalam ceramahnya bahawa syaitanlah merupakan makhluk Allah yang mencetus baur perkaum, di mana syaitan berkata "aku diperbuat dari api, sedangkan manusia dari tanah, kenapa aku (syaitan) harus sujud kepada manusia". "Saya masih saya, seperti yang anda lihat sekarang, masuk Islam bukan bererti saya berubah peribadi, tapi saya melakukan penambahbaikkan, seperti anda menghantar pakaian kepada tukang jahit, tukang jahit itu hanya melakukan penambahbaikkan" Kata Brother Ibrahim. Itulah kisah yang saya ingin kongsikan dengan sahabat sekalian. Semoga Allah memberi kita petunjuk dan hidayah, agar selamat dunia dan akhirat.

Hadirin yang hadir ke ceramah oleh Brother Ibrahim

Turut hadir pelajar dari Christian Society, mereka turut mengambil peluang untuk memahami Islam

Buku-buku kecil mengenai Islam turut diedarkan

Najib dari Brunei Darussalam dan Firdausdari Malaysia kagum dengan Brother Ibrahim







widgeo.net


Khamis, 5 November 2009

Tengok Anak Bulan


Free!!! Free!!!Free!!!

Hari ni macam biasa aku ke Bangunan Ladang (Estate Building) untuk tandatangan kontrak (bukan urusan bisnes). Cuaca hari ni agak sejuk, hujan renyai-renyai di luar membasahi bumi rantau. Setelah aku selesai urusan dalam pukul 4.45 petang, aku menhalakan diri ke Portland untuk menunaikan kewajipan. Selesai urusan tu aku pun melangkah keluar, tiba2, aku terdengar jeritan suara mengusik telinga, "FREE...FREE...FREE...FREE..." Apa yang FREE~nya???Bisik dalam hati, makin lama aku mendengar makin melonjak perasaan ingin tahu. "Ada makanan free kot" aku bermonolog. Suara tersebut kedengaran dari sebuah bangunan "Trent Building" ala dekat ja dengan Portland Building.

Dalam renyai2 hujan aku melangkah deras, maklumlah benda FREE sapa tak mahu tengok, kan-kan2... Kira2 100 meter dari bangunan tersebut aku ternampak pasukan polis berada di sekitar bangunan tersebut, pasal apa pulak??? Suara FREE...FREE... makin jelas, aku apa lagi, berlari anak untuk cepat sampai la... Akhirnya aku pun sampai, huh memang FREE.... Ramai orang jugak kat situ, kawan2 aku pun ada.... semua orang kat situ melaungkan FREE!!!FREE!!! FREE PALESTINE!!! Baru aku tahu pekara yang sebenar.




Protest di Trent Building

Rupa-rupanya sekumpulan orang* student dari NEGARA HARAM ISRAEL sedang berkumpul bagi menjayakan satu sidang "ISRAEL STRUGGLE FOR PEACE" di dalam sebuah bilik yang boleh dilihat dari luar.




Inilah bilik yang dimaksudkan, pelajar2 dari Israel berkumpul
ISRAEL STRUGGLE FOR PEACE??? Kenapa tak diadakan secara terbuka???



Keamanan konon. Yang jerit tu bukan orang ISRAEL, jangan salah faham pulak. Yang jerit FREE PALESTINE tu orang yang bantah sidang tersebut. Orang kenamaan dari NEGARA HARAM tersebut juga hadir, tapi ntah sapa dia pun tak aku tau. Bukan main dasyat siap dengan Helikopter berlegar-legar di udara. Orang2 yang menjerit laungan FREE PALESTINE adalah dari kalangan pelajar2, orang2 tempatan dan juga orang luar macam aku. Terdetik hati aku nak bertanya siapakah mereka ni??? Nak kata macam pak Arab pun tak jugak, tu yang nak tanya... Jom siasat...(segmen TERJAH MELODI)



Aku dan rakan2 yang lain turut memprotest.

"Excuse me, where are you come from?" Pemuda tu balas " From Japan" Subhanallah, dari Jepun sempoi la jugak. Apa yang dia cakap kat aku (terjemahan) " Walaupun Palestin jauh dari negara saya saya tahu apa yang berlaku di sana" Aku kagum dengan pemuda ni, tiba-tiba kawan aku cakap pada pemuda tu (terjemahan) " Awak buat saya nak terus berada di sini" Mau taknya orang Jepun pun sanggup jerit FREE PALESTIN...




Polis datang untuk cover Ambassador dari Israel

Suasana malam tu makin riuh, hujan makin lebat, seolah-olah menangis meratapi nasib bumi Palestin yang kini terjajah. Aku pun tanyan soalan yang sama kat orang2 yg ada kat situ, ada yang dari Jerman, Nottingham, Korea Selatan, dari Israel tak dak depa kat dalam... Kami semua terus menjerit FREE FREE FREE PALESTINE, OCCUPATION NO MORE, ISRAEL IS TERROR STATE!!! Jeritan kami sebenarnya untuk mengganggu sidang tersebut... Apa yang menarik perhatian ialah, semangat yang diberikan oleh orang2 kat sini serta dari tempat lain, dimana mereka memang mengikuti konflik yang berlakun diantara ISRAEL dan PALESTIN. Walaupun hujan tetap terus melaungkan FREE FOR PALESTINE, walaupun usaha ni nampak sia-sia tetapi ia tetap satu USAHA untuk melihat PALESTIN kembali pada dahannya. Ia juga menunjukkan bahawa untuk melihat PALESTIN dibawah naungan keamanan menjadi harapan warga dunia. Dah masuk Isyak, aku dan rakan2 yang lain beredar, makin lama laungan tersebut menyepi di telinga namun tak bermakna laungan Kebebasan Bumi Palestin luput di hati,ingatan terhadap Palestin tetap dihati. Doakan agar Allah KEMBALIKAN KEAMANAN DI BUMI PALESTIN TERCINTA.



MORE INFORMATION
http://www.impactnottingham.com/2009/11/israeli-ambassador-holds-lecture-on-campus-amid-fierce-protest/

Rabu, 4 November 2009

Beribu Bintang di Langit


Artikel Ini Sedang Dikemaskini

Isnin, 2 November 2009

Kisah Kucing

Kisah Kucing



Ada di sebuah tempat tinggal seorang imam, selalu ke masjid menunaikan solat. Azan berkumandang, ramai jemaah yang datang untuk berjemaah. Muazzin beriqmat semua jemaah merapatkan saf. Waktu imam nak angkat takbir, tiba2 ada kucing melintas. Bukan sekali dua kucing tu melintas, tiap2 kali imam tu nak sembahyang kucing tu mesti melintas di hadapan imam. Tension la jugak. Jadi imam tu buat keputusan untuk ikat kucing tu kat tiang masjid setiap kali sebelum sembahyang, jemaah yang lain hanya melihat gelagat tok imam yang akan menambat kucing setiap kali sebelum dia solat.

Tahun demi tahun, usia imam makin bertambah2, ditakdirkan Allah beliau meninggal dunia. Maka dilantiklah imam baru. Nak dijadikan cerita si Imam yang baru pun turut mengikat kucing sebelum dia mengimamkan solat.

Tahun demi tahun berlalu, ditakdirkan Allah s.w.t kucing tu pun mati. Naik pening qariah, sebabnya dah tak ada kucing untuk diikat sebelum solat jemaah. Maka qaryah jawatan kuasa masjid pun bermesyuarat, akhirnya keputusan dibuat. Mereka bersepakat untuk beli kucing yang baru untuk diikat.

Moral of the story janganlah jadi pak turut, banyakkan bertanya apa dan sebabnya...

Berminat dengan Astronomi


Ahad, 1 November 2009

Jumaat, 24 Julai 2009

Papan Tanda Jalan Raya Malaysia

PAPAN TANDA JALAN RAYA MALAYSIA




Dalam bahagian artikel ni saya nak kongsi sikit mengenai suatu pekara yang mungkin ramai orang tak tahu, dan mungkin ada orang dah tahu. Bagi anda yang tahu, anda mungkin tahu apa gunanya K102 yang saya bulatkan dalam gambar di atas. Bagi yang tak tahu, apa bendanya tu??? Saja-saja ke nak letak??? Buat hiasan??? Waktu saya ke kursus memandu kereta, ketika penceramah bertanya, "Ada soalan?" Saya pun terpikir nak tanya, Saya pun tanya, ""Encik!!! Saya ada soalan..."Apa benda yang warna kuning kat papan tanda tu???" Penceramah tu tak terus menjawab soalan saya, tetapi dia bertanya kepada peserta lain yang tak tanya soalan. Semua orang kat situ tak tahu apa bendanya tu.... Ok lah penceramah tu jawab, "Benda kuning tu adalah NOMBOR PANDUAN DALAM PETA, kalau adik ada peta negeri, kat dalam peta akan ada Nombor tersebut..."

K102, huruf K, merujuk kepada kod negeri (K= Kedah), Kod huruf nombor rujukan jalan sama dengan kod nombor plate kereta, R= Perlis....
Kat bawah ni saya lampirkan peta untuk anda. Kalau anda ke tempat yang baru, dan ada peta di tangan anda, nombor rujukan jalan pada papan tanda, memang membantu....









Selasa, 21 Julai 2009

PROGRAM DUA TAHUN (PDT)

JANGAN TAKUT DAPAT TAWARAN MATRIK PST ATAU PDT


PROGRAM MATRIKULASI DUA TAHUN (PDT)
Bagi sesiapa yang mendapat tawaran PDT saya ucapkan tahniah.
Bagi anda yang mendapat modul satu, anda ialah pelajar Sains Hayat (Biologi)
Bagi anda yang mendapat modul dua, anda ialah pelajar Sains Fizikal (Fizik)


APA YANG AKAN ANDA BELAJAR PADA TAHUN PERTAMA PDT


Modul Satu (Sains Hayat)
  1. Biologi
  2. Fizik
  3. Kimia
  4. MatematiK


Modul Dua (Sains Fizikal)
  1. FiziK
  2. Sains Komputer
  3. Kimia
  4. Matematik
  5. Bagi pelajar sains hayat, anda perlu mengambil subjek Fizik,
APA YANG ANDA AKAN BELAJAR PADA TAHUN KEDUA PROGRAM SATU TAHUN (PST)


Sains Hayat
  1. Biologi ATAU Fizik
  2. Kimia
  3. Matematik
  4. Sains Informatik (Sem 1 atau Sem 2)
Bagi pelajar sains hayat Biologi ATAU Fizik, bergantung pada anda, dan juga RESULT PNGK waktu PDT dulu...


Sains Fizikal
  1. Fizik
  2. Kimia
  3. Matematik
  4. Sains Informatik (sem 1 / sem 2) Tiada


Bagi anda yang takut-takut dengan program Matrikulasi, terutamanya pelajar 2 tahun, sebenarnya anda jangan risau. Ramai bekas-bekas PDT dulu dimana result SPM yang kurang memuaskan, sekarang ni dah berjaya... maklumat lanjut layari laman web rasmi
KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG… [ Edit ]

Rabu, 15 Julai 2009

Rabu, 17 Jun 2009

Bintang Kejora

 Bintang Kejora

     Bintang Kejora yang banyak digunakan dalam pantun atau puisi lama Melayu merujuk kepada Planet Zuhrah (Planet kedua dalam Sistem Suria). Cuba lihat ke arah Timur, waktu subuh... Kat situ anda akan melihat satu bintang yang sangat terang. Sebenarnya itu ialah Bintang Kejora (Planet Zuhrah). kiri ialah gambar Planet Zuhrah. Gambar ini diambil oleh saya sendiri dengan menggunakan teleskop Skywatcher.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...