Tentang Penulis

SIAPAKAH DIRI INI?

"Aku ni pelik, macam-macam benda aku minat. Tapi banyak benda aku tak tahu dan tak pandai. Memasak aku tak pandai, menulis aku tak pandai, amik gambar aku tak pandai, main bowling aku tak pandai. Nak bagi makan kat itik pun aku tak pandai. Buktinya, 4 + 1 aku jawab 3.

Namun, di bumi inilah insan yang serba tak pandai ni cuba mengenal dunia. Aku suka mengembara, melihat keindahan alam yang Allah jadikan sedikit pun tiada cacat cela dan aku suka tengok kehidupan orang dan tengok diri aku di tempat orang.

Aku sering bersuara, tapi tak kedengaran, ia bukan misteri tapi kenyataan. Bukan aku saja yang boleh buat macam tu, tapi ramai lagi yang mampu, I am 9W2SFJ dan juga seorang Ibnu Batuttah Moden, wah besar cita-cita, kau! Sebarang pertanyaan boleh hubungi aku di sini [klik]

BIODATA PENULIS BLOG SAFFUAN JAFFAR

Nama Penuh : Muhammad Saffuan Bin Jaffar

Nama Pena : Saffuan Jaffar

Tempat Lahir : Pulau Pinang

Tahun Mula Menulis Blog : 2009

Latar Belakang Pendidikan :
a) Sekolah  Kebangsaan Sungai Nibong (1996-9 November 2001)
b) Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Jambul (2002-2004 | Batch Kedua)
c) Maktab Rendah Sains MARA Balik Pulau (9 April 2005-2006)
d) Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (2007-2009)
e) Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang (3 Januari 2011- 21 November 2014)

Hobi atau Minat : Mengembara, memasak, menulis, mencuba resepi baharu, mengambil gambar,mendaki bukit, berkomunikasi dengan menggunakan radio (Pemegang Callsign 9W2SFJ sejak Ogos 2012)

Status Terkini : Berkhidmat sebagai Guru di Sekolah Kebangsaan Long Sepiling, Baram, Sarawak.

Saya masih baru dalam dunia blog serta masih lagi baru dalam pengembaraan ala backpack. Semasa mengembara saya suka untuk mendekati budaya masyarakat tempatan, gemar memerhati tingkah laku, menikmati alam semula jadi serta mencuba makanan baru. Alhamdulillah sehingga kini saya telah mengembara ke negara berikut :

Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com

1. Thailand (2009)
2. United Kingdom (2009)
3. Turki (2010)
4. Indonesia (2013)
5. Korea Selatan (2013)
6. China (2014)
7. Singapura (2014)
8. Jepun (2014)
9. Trip (Laos, Thailand, Cambodia dan Vietnam) 15 Hari dengan bajet RM3000.00 ke bawah - Akan datang!

Blog Saffuan Jaffar lebih gemar berkongsi cerita tentang "Bercuti dengan Bajet yang rendah" hampir kesemua kembara di dalam dan luar negara dirancang sendiri dengan teliti. Semua kisah percutian ala bajet dikongsikan dengan pembaca di blog Saffua Jaffar. Ingat Cuti ala bajet ingat blog Saffuan Jaffar. Cewah

13 ulasan:

  1. As'salamualaikum bro. nk mintak email boleh dok? ada nk tanya something ni :D
    iyan_evo6@yahoo.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  2. Cantik ayat-ayat ni. Penyampaiannya lucu tapi sampai maksud. Teruskan berkarya, teruskan mengembara

    BalasPadam
  3. Please sen your emel dyanahidayah@yahoo.com

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum. nice blog. thanks perkongsian.. sangat membantu..

    BalasPadam
  5. Amat bagus sekali informasi yang di beri ... terima kasih kerana sudi berkongsi ...

    Nanti plan plan ler lak jalan jalan ke belah belah sini ... banyak tempat yang menarik di sini ...

    BalasPadam
  6. assalamualaikum

    saya aina. nak mntk emel boleh?

    sebab saya ade bnda nak tanya pasal medan.
    saya akan buat trip backpack ke sana bulan depan.

    harap dapat membantu, tq dik :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam,

      kalau ada akaun facebook, lebih mudah....

      Padam
    2. ok, lagi senang.

      bagi nama, nnt sy add @ boleh add saya - ain ismail

      tq :)

      Padam
  7. Salam, blog yg sgt menarik n byk membantu. Boleh nak mntk acc fb x? Nak tnye pasal trip busan korea. Akan pergi inshalllah minggu dpn

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumussalam, bro boleh
      https://www.facebook.com/pages/saffuanjaffarblogspotcom/364454420343552?ref=bookmarks

      Padam
  8. Selamat berkenalan cikgu. Smart blog cikgu ni :)

    BalasPadam
  9. Dah bc entry nye. Menarik. Gambar cntik2...

    BalasPadam

Tolong letak nama, ok??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...