Pengikut Setia

15 July 2014

Plan Trip Ke Osaka Kyoto & Nagoya

   Lebih kurang lagi 2 Bulan je lagi angan-angan tu mungkin jadi kenyataan. Sekarang ni tengah sibuk internship dan nak siapkan assignment. Lega 1 projek internship dah siap, assignment pulak masih under construction. Dalam masa duk sibuk-sibuk sempat aku research sikit pasal trip aku bulan September nih, hasil dari bacaan lebih dari 10 buah blog, berpuluh-puluh website dan forum maka terhasilah itinerary Trip Osaka, Kyoto dan Nagoya. Kali ni trip bercuti kat Jepun antara yang paling lama la jugak, hampir 8 hari di sana. Bandar-bandar yang akan diterokai Osaka, Kyoto dan Nagoya. 



  
   OSAKA - Mungkin spend masa kat sini sehari je dan hasil cetusan pensyarah aku kali ni aku mungkin nak cuba mengelilingi bandar Osaka dengan gerek "Basikal". Teruja bila dengar dia cerita ronda-ronda naik basikal kat Osaka. So aku wat la sedikit research pasal "cycling in Osaka" banyak jugak info yang aku dapat dan ramai jugak pelancong yang memilih cara dengan berbasikal untuk ronda-ronda kat Osaka. Kalau sampai Osakan jangan lupa makan Takoyaki, katanya Takoyaki berasal/dipopularkan di Osaka.

Berbasikal di Osaka : http://www.hmetro.com.my/articles/BerbasikaldiOsaka/MA/Article/



  KYOTO dari Osaka ke Kyoto pulak mungin naik Speed Train, aku tak pasti tapi maklumat masa dan harga aku dapat kat JR West. Ramai bloggers/orang kat forum suggest untuk spend masa lebih di Kyoto, sebabnya banyak tempat-tempat menarik di Kyoto. Masa yang aku akan pergi tu ada beberapa Festival yang bakal berlansung, mungkin suasana tu meriah! Di Kyoto aku ada plan untuk melawat ke Sekolah Rendah di sana, benda ni masih dalam proses, doakan semoga berjaya dan dapat melawat ke sekolah diorang.

Gambar dari : http://www.cs.trinity.edu/~sdougla1/aspirations.htm

NAGOYA - Nagoya tak pasti apa yang menarik, tapi bila refer kat dalam website "Nagoya One day Pass" ada la beberapa tempat yang menarik perhatian aku antaranya Toyota Museum dan Science Museum, mungkin kalau korang pernah ke Nagoya boleh la suggest kat aku.



   Rasanya jasad aku je kat sini, yang lain tu dah awal melayang sampai ke Jepun. Rasa excited semuanye ada. Kalau korang dah pernah ke sana atau plan nak ke sane, boleh la share info dengan aku. Salam Ramadhan


 Muhammad Saffuan Bin Jaffar

13 July 2014

Kenangan Raya

   Zaman kanak-kanak banyak tinggalkan kenangan manis buat aku. Tambah-tambah lagi musim nak dekat-dekat raya. Simpan duit beli mercun, main perang-perang guna mercun, pasang pelita, pi ronda-ronda lepas terawih (tak takut sebab hantu kena ikat) macam-macam lagi la, 1001 satu kenangan dan kalau boleh nak je putarkan balik masa, nak je masuk dalam laci meja Nobita macam dalam cerita doraemon... kalau dapat tengok balik masa kita kecik-kecik mesti best kan?


kenangan hari raya
Bila nak dekat puasa atau raya, orang tengok anak bulan. Kalau nampak anak bulan orang sibuk nak raya. Tak dan nak nampak anak bulan pun, orang dah sibuk siap-siap nak sambut raya


kenangan hari raya
Umi pulak orang Perlis, dia nak buat laksa kola "Laksa Kuala Perlis"

kenangan hari raya
Pak pulak, kata dah jemu makan laksa, pi knuri (kenduri) pun orang asyik jamu laksa. "Aku mau Lontong" Pulak dah...

kenangan hari raya
Apa-apa pun Umi la yang kena masak, sambil duk halau Oren, puih,puih.... "Cara orang utagha halau kucing"


kenangan hari raya
Saat, saat yang di nantikan, Pak Cik Songkok yang duk atas kerusi nak umum esok raya ataupun tak, berdebar-debar macam cerita "Gerak Khas" waktu polis nak tangkap penyamun. Dan kalau esok raya....

kenangan hari raya
Kalau esok raya.... Pum pam pum pam, riuh rendah... belum raya pun dah macam raya, pakat main mercun sampai putuih jari.  



Muhammad Saffuan Bin Jaffar

 Muhammad Saffuan Bin Jaffar

Anda mungkin meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...