Pengikut Setia

19 December 2014

Apa maksud BACKPAKERS?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Alhamdulillah, aku baru je baik dari demam. Elok je demam aku kena kerja 12 jam dari hari Sabtu (13.12) sampai la hari ni. Aku kerja dekat Chowrasta Market, jadi kawasan tu memang kawasan tumpuan pelancong. Aku pergi kerja seawal jam 8.00 pagi, sampai di kedai kira-kira jam 8.20 pagi. Suasana kat Chowrasta memang agak sibuk, kadang-kadang tu nampak la mat salleh duk galas beg besar-besar. Kebanyakan diorang ni menginap di sekitar Chulia Street, kawasan yang sangat terkenal dalam kalangan geng backpakers. Waktu tu terdetik dalam benak fikiran aku "apa kebenda BACKPAKERS ni?"

Aku selalu jer sebut, cuti-cuti ala "Backpakers" tapi aku sendiri tak tahu ape kebende? Berdasarkan pengalaman yang aku lalui, aku boleh katakan "Backpakers" ni sebagai melancong, pergi sendiri dengan dengan bajet yang rendah. Tu je yang berlegar-legar dalam fikiran aku. Pergi sendiri ni bermakna korang yang uruskan korang nak ke mana, korang plan, korang tetapkan bajet. Bajet rendah pulak, aku sedaya upaya untuk kurangkan kos perbelanjaan dengan beli tiket murah, duk hostel dan bawak bekal sendiri.

Adakah budak itu backpakers? 

Bergambor dengan beg kesayarangan aku di Danao Toba

Sebenarnya pengertian BACKPAKERS ni banyak makna, tak semestinya sama apa yang orang putih maksudkan dengan orang kita di Malaysia maksudkan. Menurut sumber wikipedia, BACKPAKERS bermaksud low cost (bajet rendah), bebas merantau ke negara-negara lain. Selain daripada tu, maksud BACKPAKERS juga merujuk kepada orang galas beg besar-besar yang mudah diurus untuk perjalanan jauh dan perjalanan yang mengambil masa yang lama. Golongan BACKPAKERS juga cenderung untuk menggunakan kenderaan awam untuk bergerak. 

Bilik selesa ala-ala 5 bintang? Mungkin tak la kot, orang BACKPAKERS ni biasanya memilih hostel-hostel bajet, asalkan  bilik air ok, ade dapur dan  boleh lelap mata. Geng BACKPAKERS ni bukan sahaja berminat untuk melawat ke tempat-tempat menarik, malah diorang ni turut berminat untuk bergaul dengan penduduk tempatan supaya diorang dapat mengenali budaya tempatan dengan lebih dekat. Masa trip aku ke mana-mana aku akan cari pasar. Aku suka tengok suasana di pasar, sebabnya kat tempat tu korang dapat tengok real life penduduk tempatan.

Selain daripada tu geng BACKPAKERS ni suka buat research dan planning, research dan planning sangat penting supaya korang tahu mana hala tuju, adat atau peraturan tempatan. Banyak sumber-sumber yang korang boleh perolehi contohnya daripada buku seperti Lonely Planet, laman-laman web dan juga bloggers yang pernah melancong. Research dan planning dapat bagi gambaran awal sebelum korang sampai ke tempat tu. Selain bercuti, korang dapat jugak tambah ilmu pengetahuan, kannn?

TIPS UNTUK JADI SEORANG BACKPAKERS BERJAYA, cewah...

Setakat ni, aku dah mengembara sebanyak 8 buah negara (Malaysia, Singapura, Thailand, United Kingdom, Turki, China, Korea, Jepun dan Indonesia). Nak kata aku ni berjaya belum lagi, tapi ni adalah antara tips yang aku korek dari sumber-sumber yang lain. Kebanyakkan trip, aku cuba buat untuk jadikan pengalaman bercuti aku bermanfaat, menyeronokkan dan bermakna.

1. PLANNING
Tentukan matlamat korang nak ke mana, contohnya ke kalau korang nak ke Kemboja, pilih dan tetapkan tarikh yang korang plan nak pergi.


Planning ni sebahagian langkah awal untuk memudahkan research

2. RESEARCH
Bahagian ni antara yang paling "leceh", korang kena rajin membaca, antaranya yang wajib ada dalam research aku.

a) kos penginapan
b) kos pengangkutan
c) cara nak bergerak dari satu tempat ke satu tempat
d) makanan halal
e) harga tiket untuk masuk ke tempat tempat menarik
f) musim ape yang sesuai / musim ape yang aku bakal lalui
g) keadaan semasa negara yang ingin dilawati.

Semua research tu bagi aku penting untuk aku lebih bersedia sebelum pergi bercuti BACKPAKERS, antaranya kalau musim sejuk boleh prepare pakaian tebal dan negara mane patut aku elak untuk pergi melawat.

Kira-kira bajet ni bukannye nak berkira tapi nak tengok sejauh mane aku boleh travel dengan bajet yang rendah...

3. BELAJAR BAHASA TEMPATAN
Sebelum pergi jalan-jalan cube la belajar bahasa negara yang korang nak pergi melawat tu, tak perlu bersusah payah nak hafal ayat panjang-panjang itu ini, kalau susah nak ingat belajar cakap "terima kasih" dan how to say hello pun dah memadai. Cuba korang respon dalam bahasa tempatan, mesti diorang suke.

ANTARA PENGALAMAN MANIS SELAMA BERBACKPAKERS

Sebuah madrasah di Konya, Turki. Di sini aku berpeluang mendekat budaya orang Turki dengan lebih dekat. Aku berpeluang tinggal bersama-sama penuntut di Madrasah, banyak sangat pengalaman manis aku di sini. Orang Turki sangat menghormati tetamu, diorang punya layanan 5 bintang! Sampai sekarang kami masih lagi berhubung.

Walaupun kami sukar nak berkomunikasi, memandangkan orang Turki kebanyakkannya tidak boleh berbahasa Inggeris, tapi tu bukan penghalang. Masa ni diorang tengah tengok menara KLCC, kagum sungguh diorang ni dengan Malaysia.

Ambil peluang berbual-bual dengan pak supir, Pak Supir ni berasal daripada Malang, sebaya dengan umur aku.

Tengah berbual-bual dengan sorang mak cik di Singapore, asalnya mencari jalan nak pergi street di Singapore, lepas tu ada sikit peluang berbual-bual.

Aku tegur ahjumma ni tengah angkat ikan, dia senyum lepas tu tanya aku "Haksaeng ?학생?" Aku angguk, haksaeng tu maknanya "pelajar"

Bergambar bersama-sama murid sekolah Korea di Istana Changdeokgung. Ada video aku berborak dengan diorang, tapi malu pulak nak upload... kikikiki...

Bersama masyarakat muslim di Beijing.

Bersama dengan Pak Cik yang tolong tujuk jalan di Kyoto. 

Asalnya kami nak lalu je, tak niat pun nak singgah kat kedai ni, tapi abang yang pakai apron biru tu tegur kami dalam Bahasa Melayu. Terus kami masuk kedai dia, kalau korang nak shopping souvenir, mai kat kedai abang ni "abang kent"

Setakat tu je la kot, mungkin korang dah faham sikit apa itu BACKPAKERS. Tips pun tak banyak yang aku nak kongsikan. Mungkin korang lebih terrer dari aku, sudi-sudi la share.... :)


 Muhammad Saffuan Bin Jaffar

18 December 2014

Cara Jimat Untuk Bercuti di Jepun

Aku kembali dengan entry terbaru! Assalamualaikum guys, walaupun 3 bulan dah berlalu, aku masih lagi duk share pasal trip Jepun, al maklumlah "tempat jatuh lagi dikenang, inikan pulak tempat melancong!" OK, masa nak rancang jadual perjalanan Trip Bercuti di Jepun, aku sedaya cuba untuk jimat kos perbelanjaan di Jepun antara cara yang aku dapat jimat bercuti di Jepun ialah :

1. Beli tiket flight promo.
Ramai yang tanya bila ada jual tiket murah AirAsia? Hmm susah aku nak bagi tau, sebab aku bukanya hari-hari buka laman web AirAsia, dan tak semestinya AirAsia jer yang murah. Cara mudah untuk tahu bila ada promo korang subscribe ler newsletter, itu cara yang mudah untuk korang tahu bila ada promosi.

2. Bawak makanan sendiri
Untuk pengetahuan korang, harga makanan di Jepun bila korang convert ke Ringgit Malaysia agak mahal sebenarnye, kalau korang bercuti di Jepun dalam tempoh yang lama, kos yang diperlukan agak tinggi. Caranya korang bawak makanan daripada Malaysia dan masak sendiri di Hostel, "sebelum booking hostel, tanya dulu diorang ada kemudahan dapur tak?" Masa aku di Nagoya, Hotel yang aku menginap tak ada kemudahan dapur, waktu tu kami beli nasi segera di 7 Eleven dan panaskan dengan microwave di sana. Disamping tu jangan lupa bawak coklat untuk bekalan tenaga, kalau lapar kat tengah jalan, cari kedai tak jumpa boleh ngap coklat sementara nak dapatkan makanan.

Cuba korang convert tengok berape?

Bekalan makanan daripada Malaysia 

Pengalaman masak nasik di Jepun, aku tak akan lupa sampai bila-bila. Dekat 2 jam nasik tak masak-masak. 

Selain daripada tu, korang boleh la beli Makanan di Lawson atau 7 Eleven, benda yang aku beli kat kedai tu Onigiri dan Nasi Segera, pastikan korang tanya pekerja di Lawson atau 7 Eleven makanan yang korang boleh makan. Harga untuk seketul onigiri murah, tak lebih dari JPY200.

Onigiri Telur Ikan 

Nasi Ikan 

Jangan Lupa tanya untuk pastikan makanan tu korang boleh makan (halal)

3. Pilih hostel/hotel yang Murah
Selain dari murah, keselesaan tu sangat la penting. Biar la murah dan selesa. Masa aku nak pilih hostel ada beberapa kriteria penting yang aku ambil kira,

a) Kemudahan dapur, sebab nak masak,at least paling koman pun ada water heater dan microwave
b) Berdekatan dengan stesen bas/stesen subway/stesen keretapi, ini nak memudahkan perjalanan korang, ada jugak hostel yang murah tapi punya la jauh nak ke stesen bas, stesen subway dan lain-lain.

Bila tengah mencari hostel korang boleh semak facilities yang ada di laman web.

4. Passes untuk Pelancong.
Di Jepun ada banyak ditawarkan Passes untuk pelancong, contoh macam di Osaka saja ada lebih daripada 5 passes untuk pelancong!

a) Rainbow Card
b) Osaka Kaiyu Ticket
c) Osaka Visitor Ticket 
d) One Day Ticket Enjoy Eco Card
e) Osaka Amazing Pass

Mesti pening nak pilih yang mana satu kan? Untuk setiap passes harganya berbeza-beza ada yang sampai JPY 3000 dan ada yang serendah JPY 600 sahaja! Ni disebabkan setiap passes untuk pelancong menawarkan pakej yang berbeza-beza, ada passes yang menawarkan 

a) unlimited ride untuk semua subway dan bas
b) unlimited ride untuk bas sahaja (macam yang aku gunakan di Kyoto)
c) unlimited ride untuk semua subway dan bas dan diskaun untuk masuk ke tempat menarik, contoh Osaka Amazing Pass
d) tiket untuk keretapi dari bandar ke bandar, contoh Kintetsu Rail Pass

Macam mana korang nak pilih pass yang sesuai supaya korang boleh berjimat untuk cuti di Jepun?
Beberapa perkara yang korang kena ambil kira antaranya,

a) berapa hari korang nak tinggal di tempat tu
b) tempat yang korang nak melawat

OSAKA

Aku hanya berada di Osaka selama satu hari saja, kebanyakkan tempat yang aku nak pergi tak dikenakan bayaran contonhnya, Osaka Castle (tak masuk dalam, hanya ronda diluar), so aku pilih One Day Ticket Enjoy Eco Card . Pada hari biasa tiket ni berharga JPY800, tetapi masa weekend harga tiket ni JPY600 sahaja! Dengan tiket ni aku banyak jimat berbanding kalau aku beli single ticket untuk naik subway atau bas. Untuk makluman korang, tak banyak maklumat mengenai One Day Ticket Enjoy Eco Card di laman web, korang boleh dapatkan tiket ni di Mesin Tiket Subway.

One Day Ticket Enjoy Eco Card

KYOTO

Di Kyoto, aku menggunakan kemudahan Bas untuk bergerak ke tempat-tempat menarik. Berdasakan pengalaman aku, bas di Jepun agak efisyen tetapi masa untuk bergerak dari tempat ke tempat agak makan masa berbanding kalau korang naik subway. Tetapi di Kyoto tak semua tempat-tempat menarik korang dapat pergi dengan subway! 

Aku menggunakan kemudahan Kyoto City Bus, kadar untuk satu perjalanan ke mana-mana tempat adalah sama, JPY 230 sehala, tapi dengan Kyoto One Day Pass dengan Bayaran JPY 500, korang boleh unlimited ride sehingga bas terakhir pada hari yang korang beli tiket. Tiket ni korang boleh beli di Stesen Kyoto dan semasa nak turun daripada bas.

Kyoto One Day Pass

NAGOYA

Di Nagoya aku menggunakan Me~guru (NAGOYA SIGHTSEEING ROUTE BUS), harga untuk tiket ni ialah sebanyak JPY500. Me~Guru akan lalu di kesemua tempat-tempat menarik di Nagoya dan tiket ni juga boleh digunakan untuk dapat diskaun. Masa aku melawat ke Muzium Toyota, aku tunjuk je tiket Me~Guru ni masa nak bayar tiket Muzium, asalnya tiket nak masuk muzium JPY, tapi dengan Tiket Me~Guru aku bayar JPY400 sahaja.

Me~Guru

Kalau korang nak travel dengan jimat ke Jepun, tak mustahil. Kena banyak research, bukan setakat blog saja, tapi cuba korek dari forum dan laman web atau mungkin boleh tanya orang yang dah pergi Jepun. Ada satu kata-kata tu, tapi aku dah lupa, bunyi lebih kurang macam ni la "Pengembara tahu ke mana diorang pergi" Mungkin setakat tu je kot perkongsian aku. Insya-Allah, kalau ada benda baru yang terlintas, kalau aku rajin aku kongsikan dengan korang ye!

"One's destination is never a place, but a new way of seeing things." - Henry Miller


 Muhammad Saffuan Bin Jaffar

Anda mungkin meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...