Pengikut Setia

06 October 2014

Trip Bercuti di Jepun - Nijo Castle

Istana Nijo

Misi menjelajah Bumi Kyoto diteruskan lagi, masa yang ada seolah-olah mencemburui kedatangan kami di sini, esok hari terakhir di Kyoto! Baru je nak kenal-kenal dengan Kyoto dah nak kena berpisah. Hari ni kami akan melawat ke Istana Nijo, asalnya kami tak bercadang untuk ke sini, aku sempat research pasal istana ni malam sebelumnya, berbaloi jugak pergi. Memandangkan semua Ahli-ahli parlimen bersetuju, jom kita ke Istana Nijo!

Dari hostel kami menaiki bas #12 ke Istana Nijo, bas akan berhenti betul-betul dihadapan Istana Nijo, lintas jalan sampai la ke sana. Masa kami pergi ke Istana Nijo, ramai sangat orang terutamanya budak-budak sekolah. Cerita pasal budak sekolah ni, kalau korang pergi tempat-tempat pelancongan macam istana mesti jumpa budak sekolah, diorang bergerak dalam kumpulan kecil, bawak buku sorang satu, mungkin ada projek apa-apa kot. Balik semula cerita Istana Nijo, tiket masuk ke istana dikenakan bayaran sebanyak JPY600.

Pelancong dari luar negara tengah beratur untuk beli tiket. Tiket boleh beli di kaunter ataupun mesin.

Lawatan sekolah ke Istana Nijo, ada lagi kumpulan budak sekolah, jadi meriah kawasan istana dengan diorang ni.

Warna keemasan dengan ukiran menghiasi pintu masuk ke Istana Nijo. Sebelum masuk ke bahagaian lain di Istana Nijo, korang akan jumpa pintu ni dulu. Pintu jenis ini dikenali sebagai Karamon

Istana Nijo dibina pada tahun 1603 oleh Ieyasu (Tokugawa Shogun). Istana ini siap sepenuhnya pada tahun 1626 oleh Iemitsu (Tokugawa Shogun ketiga).  

Ukiran pada sebahagian dinding pintu masuk

Ukiran Burung Phoenix

Kurumayose di Istana Ninomaru

Istana Ninomaru. Kawan aku pernah tanya kenapa istana ni nama dia"Ninomaru Caslte" bukan ke ni Nijo Castle? Aku tak leh nak jawab memandangkan aku bukan pemilik istana ni. Sebenarnya kawasan istana di Jepun biasanya terdiri daripada beberapa bahagian iaitu Kuruwa, Honmaru (Benteng Utama), Ninomaru (Benteng Kedua) dan Sannomaru (Benteng Ketiga). Maru pula membawa maksud circle Istana Ninomaru ni merupakan benteng kedua Istana Nijo. 

Dua objek yang tak dapat nak dikenal pasti identiti. Mungkinkah loceng yang gantung tak bertali?

Gigih seorang pekerja di Istana Nijo. Istana Nijo turut mempunyai kawasan-kawasan taman, mungkin untuk menghilangkan stress Shogun yang penat bekerja, mungkin?

Taman Ninomaru

Meriahkan, ramai budak sekolah yang melawat ke Istana Nijo. 

Salah satu bahagian di Istana Nijo

Kawasan Honmaru. Kawasan ni merupakan kawasan utama Istana Nijo. Honmaru berperanan sebagai ibu pejabat Shogun terutamanya ketika zaman peperangan. Memandangkan Honmaru merupakan kawasan yang sangat penting, ia perlu dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan untuk mengelakkan dan mengesan musuh yang cuba menceroboh.

Diorang pakai CCTV ke nak kesan penceroboh? Jawapannya ada kat bawah lantai istana Nijo ni.

Uguisubari - Nightangle Floor sejenis ciptaan yang dapat mengesan pergerakan musuh. Ia dipasang macam yang korang tengok, di bahagian bawah lantai. 

Korang nampak tak besi yang dipasang secara berpasangan dan diselitkan di antara susunan lantai? Itu la alat keselamatan yang digunakan untuk mengesan pergerakan musuh yang cuba menceroboh masuk ke dalam Honmaru. Besi tu dikenali sebagai Uguisubari atau Nightangle Floor. Nightangle pulak merujuk kepada sejenis spesis burung, apabila lantai tersebut dipijak ia akan mengeluarkan bunyi seperti kicuan burung Nightangle, sebab itu la ia dipanggil sebagai Nightangle Floor. Di Kyoto, terdapat beberapa bangunan yang mempunyai Uguisubari antaranya ialah Chion-In, Eikando-Zenrin-Ji dan Daikakuji. 

Nightangle merujuk kepada sejenis burung Japanase Bush Warbler (Uguishu) 
Sumber gambar, Wikipedia.

Bunyi-bunyi yang terhasil apabila lantai di dalam istana dipijak. Ada hiptotesis menyatakan "Semakin besar ninja yang memijak lantai, semakin kuat bunyi dihasilkan" Selain berfungsi sebagai alat penggera, Uguisubari dapat memberikan gambaran awal saiz musuh yang menceroboh.

Taman Istana Nijo

Signboard " Dilarang memetik daun, kalau tak nanti kena tibai!"

Taman Seiryu-En. Taman ini dibina semasa era Showa (1926-1989)

American magazine of Japanese gardens, the ‘Journal of Japanese Gardening’ out of 693 outstanding gardens chosen in Japan, Seiryu-en Garden came 5th position and the Ninomaru Garden was placed 10th. Then in 2006 Seiryu-en Garden was ranked 6th and the Ninomaru Garden ranked 8th out of 731 gardens all over Japan. Nijo Castle

Kawasan lapang berhampiran Seiryu-En

Ikut perancangan asal, memang kami akan melawat sekolah di Kyoto, selepas beberapa bulan berbalas email itu dan ini akhirnya, cita-cita kami tak kesampaian. Nak buat macam mana, dah usaha tapi tak dak rezeki. Ada rezeki, peluang dapat berborak dengan diorang ni memang best. Walaupun bahasa jadi masalah, tapi itu bukan penghalang. Ada beberapa ayat yang aku belajar "Watashi-tachi wa mareisha-jin desu". Aku perkenalkan diri "watashi-tachi wa sensei desu" diorang teruja dengar yang kami ni cikgu. Paling terharu bila kami nak berpisah diorang ucap "Arigato Sensei" Ucapan ini tak dapat dibeli dengan wang ringgit!

Memetik kata-kata kawan aku kat account instagram dia "anak didik kami di Kyoto, Japan.. p/s kalau dah cikgu, kat mana2 pun cikgu... ecewah..!! huhu" 

Nilai Sentimental Origami

Lepas melawat kawasan Istana, kami ke kedai cenderamata. Perpisahan kami dengan budak-budak sekolah (yang bergambar ramai-ramai) tak berakhir macam tu saje. Ada sesuatu yang menyentuh hati aku. Budak baju biru datang dengan cikgu dan dia bagi hadiah origami sebagai tanda kenang-kenangan. Sangat terharu waktu ni, terima kasih, tak sempat nak tanya nama. Aku tercari-cari maksud disebalik hadiah yang diberi. 

Origami dipercayai dapat membawa kegembiraan dan juga simbol keamanan. Bagi masyarakat Jepun, origami mempunyai nilai sentimental tersendiri. Salah satu cerita yang aku nak kongsikan ialah kisah tentang dua sahabat baik Sadako Sasaki dan Chizuko Hamamoto. Sadako Sasaki merupakan mangsa bom atom di Hiroshima, pada ketika itu dia baru berusia 2 tahun. Pada tahun 1955 dia Sadako dimasukkan ke hospital kerana mengidap penyakit Leukimia. Chizuko, sahabat baik Sadako sering melawatnya di hospital. 

Semasa melawat Sadako, Chizuko menggunting sekeping kertas emas dan melipat kertas (origami) sehingga menjadi bentuk seekor burung. Sadako tidak faham kenapa sahabat baiknya berbuat demikian, Chizuko memberitahu Sadako "Kalau awak dapat buat sampai 1000 ekor origami  burung hajat awak akan ditunaikan." Mendengar kata-kata sahabat baiknya itu, Sadako berusaha hari demi hari membuat origami tanpa rasa jemu. Dia berhajat untuk terus hidup, untuk terus bersahabat dengan Chizuko. Namun Sadako hanya mampu sebanyak 644 origami sebelum kematiannya.

"Kalau awak dapat buat sampai 1000 ekor origami  burung hajat awak akan ditunaikan."

Demi sahabat baiknya, Chizuko berusaha menyiapkan sehingga 1000 ekor burung origami dan kesemua origami tersebut disemadikan bersama-sama Sadako. Sadako meninggal dunia pada 25 Oktober 1955. Sedih. 1000 Ekor Burung Origami "Senbazuru" merupakan kepercayaan masyarakat Jepun, jika seseorang mampu menghasilkan Senbazuru, hajat seseorang akan ditunaikan. 

Origami ni buatkan aku teringat cerita Sadako dan Chizuko.

Teringat masa aku praktikal di sebuah sekolah rendah, aku ternampak ada sorang murid darjah dua, Iman* tengah buat origami, tapi dia tak reti. Jadi aku ajar dia buat origami, memang suka la dia dapat origami yang aku ajar. Tiap-tiap, kalau dia ada masa petang lepas habis sekolah mesti dia datang kat tempat aku di bilik guru, bawak sehelai kertas, "nak buat lagi origami cikgu...." Aku pulak ada kalanya sibuk, tak dapat nak layan. Kadang-kadang dia tarik muka masam, budak-budak. Tiba-tiba rasa bersalah kat anak murid aku tu T_T.

Aku tinggalkan cerita ini sebagai kenangan manis, kenangan manis di Istana Nijo.

Bersambung...

Muhammad Saffuan Bin Jaffar

04 October 2014

Trip Bercuti di Jepun | Arashiyama Mystical Bamboo Forest

16 September - Hari Malaysia

Lepas bersarapan nasik dengan lauk Brahim's kami meneruskan misi trip bercuti di Kyoto. Tempat pertama yang kami pergi ialah di Saga Arashiyama. Disebabkan kami maklumat yang aku search dah out of date, perjalanan kami yang sepatutnya dekat jadi jauh. Dulu One Day Pass tak cover sampai Arashiyama, tapi sekarang ni korang boleh gunakan One Day Pass naik City Bus ke Arashiyama. Apa yang best kat Arashiyama nih? Tarikan utama kat sini (1) Bamboo Forest, (2) Romantic Train dan ada banyak tarikan lain yang ada kat sini. 

Dari Kyoto Station kami naik bas #205 ke Nishionokyo Enmachi, sampai je kat situ kami tukar naik bas #93 ke Perhentian Bas Saga Setogawacho. Dari perhentian bas tu kami berjalan kaki kira-kira 200m ke JR Saga Arashiyama Station. Suasana lengang kat stesen tu, orang remaja muda-mudi tak nampak lansung, yang ramainya warga emas. Dari Stesen JR Saga Arahiyama kami akan ke Stesen Kamoeka, tiket korang boleh beli di mesin dengan harga JPY200 sehala. Waktu naik keretapi, warga Jepun ni curi-curi tengok pakaian yang kami pakai, mungkin pelik bagi diorang. "Apa pasal orang lelaki pakai skirt di luar???"



Hadapan stesen Saga Arashiyama

Walaupun perjalanan dari Saga Arashiyama ke Kamoeka agak singkat, kami disajikan dengan pemandangan yang sangat indah. Waktu tu musim menuai padi, masyaAllah betul-betul macam kampung aku di Perlis, tak terasa macam berada di Jepun. Lepas beberapa minit kami turun di Stesen Kameoka, masa turun kat sini aku rasa yang aku dah tersilap. Dari research yang aku baca, turun di Kamoeka, tapi masa dalam perjalanan nak ke sini, aku ada nampak satu stesen yang sepatutnya kami turun.

Lengang, suasana di Stesen JR Arashiyama

Sampai di Stesen Kamoeka, memang sah! Kami dah silap stesen. Aku ke kaunter JR, waktu tu ada seorang pekerja lelaki beritahu yang kami kena berpatah balik dari Stesen JR Kamoeka ke Stesen JR Umahori. Dari stesen Umahori kami kena berjalan kaki selama 10 minit untuk ke Stesen Kamoeka Torokko. Kat stesen ni, korang boleh dapatkan tiket untuk naik Romantic Train dengan harga JPY620, lepas tu pulak kami kena beli tiket dari Stesen JR Kamoeka untuk ke Stesen JR Umahori dengan harga JPY140.

Sawah di Kyoto

Tiba di Stesen Umahori, keluar dari stesen tu cari pulak jalan nak ke Kamoeka Torokko, mana? mana? Tak dak pun signboard, Tak jumpa la pulak. Dalam situasi macam ni tak boleh nak serbu tiang, kena relaks. Biasa la time macam ni ada ahlil geng yang nampak kalut "Takkan lari stesen keretapi di kejar" Tarik nafas, jalan keluar, toleh kanan toleh kiri, jumpa pun signboard ke Stesen Kamoeka Torokko, tapi signboard dia kecik. Lega. Dari stesen Umahori ke Kamoeka Torokko, korang akan lalu kawasan bendang, waktu ni musim menuai padi, ada kawasan yang dah botak, ada kawasan yang belum dituai, nampak jauh menyayup kuning-kuning keemasan, subhanallah cantik. Rasa macam kat Arau, rasa macam kat Jeniang, tiba-tiba fikiran melayang sampai ke kampung.

Pemandangan yang mengingatkan aku kat kampung halaman. Bau jerami, deru angin bertiup, kicauan burung, semuanya menggamit memori. Wah~ Nak balik,nak balik kampung!

Pahlawan Melayu dikerah untuk bercucuk tanam, mak cik sorang tu bajet macam panas sangat. 

Romantic Train

Lepas 15 minit berjalan kaki, kami sampai tiba di Stesen Kamoeka Torokko. Di stesen ni ada menempatkan restoran dan kedai-kedai souvenir. Souvenir kat sini kebanyakannya sama macam di Shinkyogoku, tetapi ada souvenir FM, key chain, topi yang bercirikan  romantic train yang korang tak boleh dapat di tempat lain. Menyesal aku tak beli, sebab ingat boleh dapat kat tempat lain, macam di Shinkyogoku. Train kami bertolak jam 11.35 pagi, kami sampai 30 minit lebih awal, tak tau nak buat apa waktu tu, masing-masing ada yang main handset, aku pulak menilau dekat stesen. Ada banyak benda menarik kalau korang rajin ronda-ronda kat sini.

5 minit sebelum jam 11.35 pagi, keretapi tiba di Kamoeka Torokko, waktu tu orang agak ramai. Semua nampak teruja, siap ada yang rakam, ambik gambar romantic train. Bahagian dalaman Romantic Train sangat klasik seolah-olah nak bawak korang merasai kehidupan pekerja yang  pernah menggunakan keretapi ni pada masa dulu. Sejarah keretapi ni bermula dipenghujung abad ke-19, ia berfungsi menghubungkan Kyoto dan Perlabuhan Maizuru. Kini Romantic Train menjadi tarikan utama pelancong yang ingin menyaksikan keindahan Hozugawa (Sungai Hozu).  Kalau korang NAIK Romantic train waktu musim luruh, subhanallah, memang sangat cantik. Kalau ada rezeki datang melawat pada kemuncak musim luruh atau musim bunga.

 Air sungai jernih yang mengalir di sepanjang Sungai Hozu.

Tenang, damai sikit pun tak tercemar. 

Pokok Maple. Di sepanjang laluan Romantic Train di adalah pokok-pokok maple yang akan bertukar warna dari hijau ke warna merah. Sangat cantik kalau korang berkesempatan datang ke sini pada waktu kemuncak musim luruh. 

Jejantas yang merentasi Sungai Hozu

Densha Otoko 電車男 Train Man

Jom layan dulu pemandangan yang indah di sepanjang Sungai Hozu. Keretapi ni bergerak perlahan, semua penumpang berpeluang menghayati keindahan alam semula jadi, cewah.

Direction

Bamboo Forest

Keretapi ni bergerak perlahan, jadi korang dapat menikmati keindahan di sepanjang laluan. Lebih kurang 20 minit kami tiba di Stesen Torokko Arashiyama. Kami bergerak meninggalkan stesen ni untuk ke Arashiyama Bamboo Forest. Arashiyama Bamboo Forest, salah satu tempat yang popular di Kyoto, masuk percuma. Paling best datang lah awal-awal pagi, orang tak ramai, nak shoot gambar pun selesa. 

Rickshaw 人力車 Jin-Riki-sha, penarik beca.


Rickshaw 人力車 Jin-Riki-sha, penarik beca. Jin merujuk kepada Orang, Riki pula bermaksud kuasa dan sha ialah kenderaan. Gabungan tiga perkataan ini Jinrikisha membawa maksud Kenderaan Kuasa Manusia. Dipercayai sejarah rickshaw ni bermula di negara Jepun pada tahun 1869. Rickshaw menggunakan tenaga manusia kerana ia lebih murah berbanding menggunakan kuda, pada masa tu jugak, kuda digunakan untuk ketenteraan. Selain daripada kawasan sekitar Arashiyama, beca seperti ini boleh dilihat di sekitar Gion (Tempat yang terkenal dengan Geisha)

Tenang dan redup, sekarang ini anda sedang melalui sebuah kawasan yang dikelilingi oleh ratusan pokok buluh. Kawasan ini pernah dinobatkan sebagai hutan yang tercantik di dunia. Bagi orang Jepun, buluh-buluh yang berdiri teguh melambangkan kekuatan. 

Kehijauan pepohon buluh

 Pengunjung dari serata dunia tak melepaskan peluang menikmati keindahan Arashiyama



Keindahan panorama di Arashiyama Bamboo Forest. Ramai yang datang ke sini nak bergambar ala-ala romatik, sebab tempat ni ada feeling-feeling keromantikan

Berbaju Melayu sempena Hari Malaysia,16 September. 

Masa tengah jalan-jalan dalam hutan buluh, terjumpa la akak ni, anggun lawa! Rasanya akak ni model untuk majalah Jepun la kot. Masa tu dia tengah rehat, aku pulak tengah pegang kamera nak ambik gambar, ingatkan dia buat tak layan, tapi lain pulak jadinya, dia siap posing dengan penuh gaya lagi, wahh cantiknya awak.

Gadis anggun Jepun memakai pakaian tradisional di Arashiyama Bamboo Forest.
Lepas aku habis tangkap gambar, dia tunduk kat aku, wahh... Dup dup... dup dupp... Tak leh lama-lama kat sini!


Ringkasan perjalanan kami yang aku duk membebel panjang-panjang. Perjalanan bermula dari Kyoto Station dan berakhir di Arashiyama Bamboo Forest.


Perjalanan Kami (Complicated)

Kawaramachi Simodachiuri - Kyoto Station (Nak ke Inari, kami cancel sebab bertolak lewat dari hostel, lepas tu pulak tunggu kawan aku yang tiba-tiba sakit perut. Ke Nishikyo Enmachi naik bas #205) - Nishikyo Encmachi (Tukar Bas #91) - Saga Setogawacho - Saga Arashiyama (Naik JR ke Kameoka) - Kameoka (Silap turun station, patah balik ke Umahori) - Torokko Kameoka (Naik Romantic Train) - Torokko Arashiyama.

Cadangan aku (Simple siket)

Kawaramachi Simodachiuri - (naik bas 9/12/101) - Horikawa Marutamachi - (naik bas 93) - Saga Setogawacho (Berdekatan dengan Bamboo Forest) - Jalan-jalan di Arashiyama - Naik Romantic Train (Dari Toroko Arashiyama ke Torokko Kamoeka).

Dah puas berjalan, perut pun lapar, kami balik ke hostel untuk makan tengah hari dan solat. Petang tu pulak kami ke Kinkakuji atau Golden Shrine. Dari Hostel (Perhentian Bas Horikawa Shimodachiuri) kami ke Kinkakuji-Michi dengan menaiki bas #12, bas ini akan berhenti dekat dengan pintu masuk Kinkakuji. Tiket masuk dikenakan bayaran sebanyak JPY400, temple ini dibuka dari jam 9.00 pagi hingga jam 5.00 petang.

Kinkakuji bermaksud Tokong Emas, Kinkakuji terdiri daripada 3 bahagian (Tingkat 1, tingkat 2 dan tingkat 3) setiap bahagian mempunyai reka bentuk yang berbeza. Hanya tingkat 2 dan tingkat 3 sahaja yang berwarna emas. Dinding dan tiang pada bahagian  tersebut dibalut dengan kerajang emas (gold foil) dan disapu dengan sejenis cecair yang dikenali sebagai Lacquer. 


Warna kuning keemasan Kinkakuji terserlah ketika waktu kunjungan kami ke sini.

Kinkakuji, kami ke sini kira-kira jam 4.00petang. Waktu ni dah masuk golden hour, effect cahaya matahari yang terpancar menyerlahkan lagi warna keemasan Kinkakuji. Kalau lah ditimbang, lepas tu pulak jual, berapa RM la aku dapat? 

Lepas melawat sekitar Kinkakuji kami sekali lagi ke Shinkyogoku, kawan aku lapar nak cari makan. Semalam berhajat nak makan takoyaki tak kesampaian, kedai tutup. Hari demi hari Kyoto banyak meninggalkan kenangan manis, moga banyak kenangan manis tercipta di sini.


好きやねん 京都! Sukiyanen Kyoto!

Bersambung...

"Salam Aidil Adha untuk semua"


Muhammad Saffuan Bin Jaffar

Anda mungkin meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...