Pengikut Setia

01 October 2014

Trip Bercuti di Jepun | Nishiki dan Shinkyogoku Arcade

Nishiki Market dan Shinkyogoku

Lepas selesai check in hostel, makan dan solat kami bersiap-siap untuk ke Shinkyogoku. Dari hostel kami menaiki bas no. 12* ke Shijo Kawaramachi. Dah sampai kat perhentian bas, baru la kami sedar yang ada route bas yang berhenti lebih dekat dengan Shinkyogoku. Terpaksa la kami kena jalan jauh untuk ke Shinkyogoku. Tak rasa rugi jalan jauh-jauh, sebab di sepanjang jalan tu macam-macam benda yang kami boleh tengok. Masa tengah jalan tu, nampak Signboard ke Nishiki Market, kami ubah plan untuk ke Nishiki Market, lepas tu baru ke Shinkyogoku. Lepas beberapa minit berjalan kami sampai di destinasi pertama percutian di Kyoto, Nishiki Market.

Nishiki Market

"Nishiki Ichiba (Nishiki Market) extends about 400 meters from Teramachi to Takakura. There is a saying in Kyoto: "There is no kind of food that you can't find at Nishiki." Indeed, the market is lined with shops selling fish, meat, dried goods, side dishes, yuba (dried bean curd skin) and Kyoto vegetables. This "kitchen of Kyoto," as it is called, comes alive early in the morning."  


Nishiki Market merupakan kawasan pasar yang terdiri dari ratusan deretan kedai di sepanjang jalan. Panjang Nishiki Market ni kira-kira 400 meter dengan jalan yang agak sempit dan sesak dengan orang ramai. Pengunjung di Nishiki Market rata-ratanya penduduk tempatan yang ingin mencari bahan-bahan mentah seperti hasil-hasil laut, barangan segar seperti sayur dan juga makanan tempatan seperti Sushi, Takoyaki dan sebagainya. Kalau korang berjalan disepanjang Nishiki Market, korang akan dihidangkan dengan aroma makanan tempatan yang enak-enak. Suasana di Nishiki Market juga berjaya menarik pelancong luar seperti kami untuk ke sana.


Tamago-yaki - Telur goreng, seronok tengok masa tukang masak ni menggoreng telur. Mula dengan satu lapis, goreng, tuang lagi telur, gulung-gulung sampai la dapat bentuk swiss roll. Kalau teringin nak rasa, boleh la cuba buat, resepi kat sini.

Jeruk Pak Ali di Jepun, mungkin... Yang aku dapat info, benda ni dipanggil Nukazuke,  sayuran seperti timun diperam bersama dedak beras "Nuka"  

Nara Zuke Jeruk Terung, bau tak berapa nak best. 

Kimchi di Korea, di Jepun orang panggil Kimuchi キムチ

Unik, di Malaysia minum air kelapa dalam buah kelapa. Kat sini, jus oren minum dalam buah oren.

Mochi

Mochi adalah sejenis Kek Beras yang diperbuat daripada Beras (もち米). Kuih ni popular ketika musim perayaan seperti perayaan tahun baru di Jepun. 

Halus mulusnya ikan bilis ni, di Malasia semestinya mak cik pak cik guna masa masak nasik lemak ataupun nasik Goreng. Kalau di Korea ikan bilis dihidangkan sebagai side dish, 멸치볶음 (Myeol Chi Bokkeum). Di Jepun diorang panggil Iriko atau Niboshi

Ikan ni nama dia Ayu, nama di beri bukan sebab rupanya. Ikan ni di panggang ( 鮎の塩焼き)  dan dengan dengan sos.


Chestnut (クリ属)


Produk makanan berasaskan laut, ni kalau kat Malaysia dah macam di Pangkor.

Ni antara yang menarik di Nishiki Market

Tako-Tamago, sotong yang disumbat dengan telur burung Puyuh.

Air Batu Campur ABC sangat popular di Malaysia. Kalau korang nak tahu, kat merata dunia ada je ABC, ikut style negara masing-masing. Di Filipina ABC dikenali dengan nama Halo-halo (Campur-campur), Indonesia - Es Campur, China - Baobing, Thailand - Nam Kang Sai, Korea - Patbingsu, Pakistan - Chuski. Balik semula ke Jepun, ABC disebut Kakigori ( かきごおり) , bukan kaki gorila tau.

"Mai... mai beli dik, morah jaa..." Mak Cik jual belut.

Belut, Unagi (うなぎ). Sedap dimakan bersama nasi panas-panas. Harga? Tak pasti la sekor ke atau sekilo, harga JPY3,600. Kalau sekor, parah jugak.

Wah~ Bila lalu kat part kedai-kedai yang macam ni, memang tak tahan. Sabaq, sabaq... Mencari halal itu fardhu...

Macam cucuq ikan, sekali tengok macam vadei.

Macam cucuq udang pun ada.

Hampa tau dak, betapa siksanya jiwa ragaku, dengan perut pun sakan dia bergendang,  nak beli tapi tu la... Tak tau menatang apa.

Ni kedai jual lauk pauk la kot, kebanyakkannya makanan laut

Ikayaki, sotong grill bersalutkan sos istimewa melimpah ruah.

Tak tahu mende, sapa yang reti baca tolong habaq sat.

Alahai, comel-comel kuih yang orang Jepun ni buat.

Rupa dah macam kuih beras

Japanese sweet, tapi tak tahu bahan apa yang digunakan untuk buat kuih ni. 

Jeli la kot

Di penghujung Nishiki market korang boleh nampak satu tempat ni ada banyak tanglung. Tempat tu dikenali sebagai Nishiki Tenmangu Temple merupakan tempat ibadat orang Jepun. Temple ni kelihatan cantik terutamanya pada waktu malam. Selain daripada penduduk tempatan yang datang untuk berdoa, tak kurang juga dengan pelancong luar yang datang untuk melihat sendiri dengan lebih dekat budaya penduduk tempatan. 

Tanglung di Nishiki Temangun Temple, waktu malam memag cantik tempat ni.


Kawasan Nishiki Temangu Temple, ramai orang waktu ni, mungkin masuk waktu sembahyang diorang kot.

Pak cik ni tengah demo kat aku cara nak minum air kat sini, sebelum diorang nak sembahyang diorang kena pergi kat sini. Ada aku nampak sorang mak cik dia lupa nak pergi kat sini, pekkk, tampar dahi lepas tu berlari-lari dia datang kat tempat air ni.

Lempar duit, goyang locang, tepuk tangan, doa, tunduk, habis. 

Shinkyogoku Arcade

Nishiki Temple terletak di hujung Nishiki Market, kalau korang berdiri betul-betul di hadapan Nishiki Temple (Temple tu ada banyak tanglung) sebenenarnya korang dah masuk area Shinkyogoku Arcade. Apa yang istimewanya tentang Shinkyogoku ni? Meh nak cerita, sejarah Shinkyogoku dah bermula beratus-ratus tahun dahulu. Arked Shinkyogoku merupakan arked membeli belah yang kedua tertua di Jepun selepas Asakusa Nakamise yang terletak di Tokyo. Dahulunya Shinkyogoku ni merupakan perkampungan pertunjukan teater dan comedy hall. Kemudian bertukar kepada kawasan panggung wayang sehinggakan ia pernah digelar sebagai "The City of Movie Watching".  

Kini, Shinkyogoku merupakan tempat atau syurga membeli belah. Selain daripada kedai menjual barangan tempatan, di sana terdapat banyak kedai-kedai yang menjual makanan, pakaian Jepun seperti Kimono dan Yukata, fashion moden, souvenir dan juga tempat ibadat orang Jepun. Pendek kata, tempat ni sangat best untuk korang lawati, macam-macam korang boleh tengok kat sini. Untuk ke sini korang boleh gunakan Kyoto city bus nombor 17, 4, 5 or 205 turun di [Shijo Kawaramachi] Paling penting shopping souvenir kat sini murah, nanti aku cerita kedai mana yang jual souvenir murah-murah. Sebelum tu jom layan panorama di sekitar Shinkyogoku.



FM yang ada di Shinkyogoku

 Yang selalu aku beli, lencana sulam.

Ni kedai jual souvenir dengan harga berpatutan. Kawan bloggers Kaki Berangan pun ada cerita benda yang sama.
klik di sini untuk info - Kyonofurusato 京のふるさと

Lokasi kedai, nampak je Nishiki Temangu Temple, ke kiri.

Kedatangan kami ke kedai ni disebabkan abang Kent yang menyapa kami "Apa khabar? Selamat Malam" Tertarik dengan kebolehan dia berbahasa Melayu, terus menerus sampai 3 malam kami shopping kat sini.

Masa tengah jalan-jalan tu kami jumpa la dua orang akak Indonesia. Salah sorang dari kami cam muka akak Dewi, masa tu kami jumpa dia sorang saja di Osaka, tak sangka jumpa pulak di Kyoto. Sorang lagi kawan akak Dewi, Ruhaya belajar di Ritsumeikan University di Kyoto. Dia la yang bagi tips tempat dan apa yang kami boleh makan di Shinkyogoku. Memang best jumpa diorang nih, walaupun baru jumpa tapi macam dah kenal lama. So, lepas minum-minum kami pun jalan sama-sama.

Dewi, Ruhaya and the gang. 

Salah satu yang Ruhaya ni kongsi dengan kami, Tokai. Tokai ni korang boleh dapatkan tiket keretapi dengan harga murah berbanding beli di Stesen Keretapi. Aku ke sini untuk beli tiket Shinkansen ke Nagoya. Kalau refer dekat web harga lain, di Tokai ni, boleh dapat murah sikit. 

Hari ni memang letih, dari Osaka sampai ke Kyoto, tak sempat nak rehat terus keluar jalan-jalan di Nishiki Market, Shinkyogoku. Walaupun letih, hari pertama di Kyoto memang best! Puas!

Bersambung...


 Muhammad Saffuan Bin Jaffar

30 September 2014

Trip Bercuti Jepun | Washitsu di Kyoto

Trip bercuti di Jepun diteruskan lagi. Tanggal 15 September 2014, aku dan kawan-kawan meninggalkan Osaka. Dari Hotel Toyo kami ke Stesen Dobutsuenmae (Subway) dan dari situ kami ke Stesen Umeda di line Midosuji dengan harga JPY200. Kemudian,  kami bergerak ke Osaka Station melalui kawasan shopping complex bawah tanah. Misi seterusnya nak beli tiket ke Kyoto. Masa tengah mencari tempat nak beli tiket, akhirnya kami jumpa la kawasan mesin tiket, masa tu ramai orang tengah beratur. Aku pergi dekat dengan kawasan mesin-mesin tiket tu, sekali semua bahasa Jepun daa, mesin tiket pun bahasa Jepun (Pengsan gue)

Keretapi Jepun

Relaks, jangan panik, so aku pun pergi kat sorang perempuan berbaju hitam dengan siap bertopi. Dia tunduk, "konnichiwa" aku pun balas ler balik "Hai, konnichiwa". "I want to buy a non reserved seat ticket to Kyoto". Perempuan tu fasih Bahasa Inggeris dan dia tolong belikan tiket untuk kami. Harga untuk non reserved seat bagi train JR Rapid Service dari Osaka ke Kyoto sebanyak JPY560. Aku tunjuk harga tiket yang aku print screen dalam phone, sebab takut dia beli tiket lain yang mahal. Alhamdulillah, tiket siap beli dan kami dah ready untuk ke Kyoto!

Masa sebelum aku pergi ke Jepun, aku akui agak pening dengan keretapi kat sane. Banyak jenis train, kejap line tu, kejap line ni. Tapi bila dah sampai sana, tak de hal pun. Yang korang perlu tahu, tempat yang nak dituju dan bajet korang. Harga train boleh check di laman web Hyperdia. Banyak negara yang aku pergi, Jepun paling sharp dari segi masa. Untuk ke Kyoto kami beli tiket non reserved seat sebab harganya lebih murah. Kalau nasib baik, ada seat, kalau tak de, berdiri la jawabnya.


Oh, oh balik kampung... Tak jemu mata den memandang, mencari-cari di mana rumah  Oshin dengan rumah  Nobita.

Tiba di Kyoto

Suasana sesak menyambut kedatangan kami, ada yang duk belek jam tangan, ada yang nampak macam menanti kedatangan seseorang, ada pulak yang berlari-lari ke arah keluarga tersayang, nampak gembira, mungkin lama tak jumpa. Alhamdulillah, lepas 40 minit* perjalanan dari Osaka kami selamat tiba di Kyoto Station. Keluar dari Kyoto Station aku dapat rasakan dingin angin bertiup. Musim luruh pun bakal menjelma tak lama lagi. Kelihatan pulak merah putih  Kyoto Tower tersergam indah yang terletak di hadapan Kyoto Station. Yes!  Kami dah sampai di Kyoto!

One Day Pass, jimat kalau korang nak guna bas lebih dari 2 kali.

Tunggu bas untuk ke Hostel. Tengok disiplin orang Jepun, beratur masa nak naik bas. Kagum

Memori Washitsu di Kyoto

Kami turun di Perhentian Bas Horikawa Shimodachiuri. Turun je dari bas, kami tengok map, "aah tak jauh pun hostel dengan bus stop, jom". Dalam direction yang diorang bagi macam dekat, kami dah jauh jalan tapi tak jumpa hostel. Nak tak nak, kena mintak tolong orang. Dengan kemurahan hati Mak Cik* dan Pak cik* yang bersusah payah tolong cari hostel, akhirnya kami jumpa la jalan nak ke sana. Rupanya, kami kena jalan jauh ke dalam lagi. Lepas beberapa minit berjalan, sampai la kami kat hostel.

Selama 8 hari Trip bercuti di Jepun ni, kami nak la merasa duduk kat rumah ala-ala Jepun. Hostel yang kami pilih untuk menginap ni berkonsepkan rumah tradisional Jepun. Hostel tu nampak comel je, bila tengok kan rasa macam balik kampung je. Kawasan yang kami menginap sangat bersih dan sunyi, tenang je rasa, tapi kedudukan agak jauh dari perhentian bas. Aku dapat info hostel ni di blog Backpakerbusuk. Aku cerita kat Ahli- jemaah menteri dan diorang setuju untuk tinggal kat sini.

Kedudukan hostel dengan Bus Stop Horikawa Shimodachiuri, lebih kurang 4-6 minit berjalan kaki.

Mak cik ni tolong kami cari hostel dengan handset dia, dia pun tak pasti lokasi hostel ni kat mana



Pak cik ni naik basikal dia mai kami, "Can I helrrp you?". Pak Cik ni tengok lokasi hostel dalam map handset yang mak cik tu punya, dia naik basikal pergi cari hostel tu kat mana. Baik la diorang ni, macam dah kerja dalam pasukan semata-mata nak tolong kami.

Kedatangan kami disambut mesra pekerja hostel, disebabkan kami sampai awal, kena la tunggu sampai jam 3 petang, baru boleh check in. Kesempatan masa yang ada, aku ronda-ronda kat dalam hostel dan depa yang lain masak untuk makan tengah hari. Jam 2.30 petang, pekerja hostel tu bawak kami ke bilik tidur yang ala-ala tradisional Jepun tu. Bilik tradisional Jepun dalam disebut sebagai Washitsu. Washitsu ni dialas dengan tatami, dilengkapi dengan almari dan tanpa perabut dekorasi. Tidur pulak bukan atas katil, tapi kat atas lantai, dan korang diberikan futon untuk tidur. Pendek kata, bilik ni simple but nice. Jom tengok washitsu ni macam mana.

Dekorasi kat bahagian ruang lepak

Ntah apa yang dia tulis, selamat datang la kot.

Bahagian atas hostel yang menempatkan 3 bilik

Tangga naik, yang agak curam, kalau jatuh tangga confirm berceramuk. Lepas tu pulak masa nak turun tangga bunyik kkrukk kraak krukk kraak, masa siang no problem la kan, tapi waktu awal-awal subuh terhendap-hendap aku berjalan.

Washitsu untuk geng perempuan,  bilik  private room type B.

Ruang dalam washitsu, wahh, cantik! Walaupun bilik ala-ala tradisional, tak bermakna korang kena guna surat khabar untuk kipas sejukan badan. Hostel ada sediakan kipas dan aircond.

Ni bilik geng lelaki, private room type C, ruang lebih besar.

 1. Makura, tu sebenarnya bantal. Biasanya bantal kat tempat kita diisi dengan kekabu, di Jepun bantal diisi dengan sekam soba, atau kacang. Lain pulak di zaman moden ni, diorang isi bantal tu dengan biji-biji plastik.  2. Kakebuton, ialah Comforter atau bahasa mudah Toto. 3. Shikibuton pulak tilam untuk lapik tidur.  4. Tatami ni merupakan jerami yang diikat dan dianyam kemudian dipasang pada lantai. Untuk pengetahuan korang, nak pasang tatami ni kena ada peraturan pantang larang dia, kalau silap pasang boleh bawak nasib malang pada tuan rumah, sampai macam tu sekali. 

Ruang dapur dari pandangan atas,

Ruang nak lepak-lepak. Mak Cik tu rajin duk bancuh ayaq, biaq pi ka dia.

Kawasan dapur untuk masak memasak

Kemudahan asas macam internet tu memang wajib, mesin basuh semua ada cuma hostel ni tak sediakan kemudahan PC, diorang cuma ada netbook je, boleh la guna waktu sesak nak transfer gambar. Pekerja hostel boleh berbahasa Inggeris dengan baik, mesra rakyat. Kawasan kat sekeliling hostel memang sunyi, tambah-tambah lagi waktu malam, korang siap boleh dengar bunyi krikk krikk cengkerik lagi, macam aku cerita tadi rasa macam duduk kat kampung. Keseluruhannya, aku memang suka dengan Hostel ni walaupun kedudukan dia agak jauh dari perhentian bas. 

Nishiki Market dan Shinkyogoku

Lepas selesai check in, makan dan solat kami bersiap-siap untuk ke Shinkyogoku. Dari hostel kami menaiki bas no. 12* ke Shijo Kawaramachi. Nishiki Market dan Shinkyogoku ni merupakan salah satu destinasi wajib korang pergi masa bercuti di Kyoto-

Bersambung...


 Muhammad Saffuan Bin Jaffar

Anda mungkin meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...