Pengikut Setia

06 November 2014

PENANG BEST FOOD | Nasi Kandar Beratur

PENANG BEST FOOD | Nasi Kandar Beratur | Pulau Pinang sangat terkenal sebagai salah satu tarikan utama pelancong dari dalam dan luar negara. Selain daripada tempat-tempat bersejarah seperti Penang World Heritage Site, makanan di negeri ini juga merupakan salah satu sebab untuk anda ke sini. Tak perlu aku nak kenalkan makanan yang paling femes di Pulau Pinang, korang semua tahu, pernah makan, apa lagi kalau bukan Nasi Kandar

Ada banyak restoran-restoran nasi kandar di Pulau Pinang dan juga di negeri-negeri lain. Bagi aku, rasa nasi kandar di Penang lebih "kick" berbanding di tempat lain. Selain daripada rasanya yang "kick", setiap kedai atau restoran nasik kandar ada kisah-kisah menarik yang tersendiri, antaranya Nasi Kandar Beratur. 

Nasi Kandar beratur di Jalan Masjid Kapitan Keling 

Terletak bersebelahan Masjid Kapitan Keling, "Nasi Kandar Beratur" menjadi salah satu tarikan bagi "Food Hunter" yang berkunjung ke negeri ini. Mula beroperasi pada tahun 1943 dan sehingga kini perniagaan nasi kandar ini masih laris dan mendapat perhatian pelancong dari dalam dan luar negara. 

Bersama-sama pelancong tempatan dari Ipoh dan pelancong luar dari Perancis, Delphie. Orang luar pun datang nak makan kat sini.

Kawan aku ada cerita, kedai ni dibuka pada Zaman Jepun, pada zaman tu kalau nak buat apa pun kena beratur, jadi penduduk tempatan sampai beratur semasa nak beli nasik. Ntah betul ke tak, rasa macam kena tipu je dengan kawan aku tu. Tapi kalau korang lalu kat depan Nasi Kandar beratur, korang boleh tengok orang berbaris panjang semata-mata nak beli nasi kandar.

Nasik Kandar Beratur mula beroperasi pada jam 10.00 malam, sebelum jam 10.00 malam ada peniaga lain, Nasi Kandar Masjid yang berniaga di tempat yang sama. 

Tudia, depa mai dah. Gelagat pengunjung antaranya penduduk tempatan dan pelancong. Aku pernah tengok baris lagi panjang dari yang ni.

Keratan Akhbar, kira femes la jugak kedai ni. Salah satu artikel akhbar " Nasi Kandar Beratur is Worth the queue"

Terdapat lebih dari 20 jenis lauk pauk yang dijual, haa mesti pening nak pilih. Meh aku nak suggest,  lauk-lauk yang "rare" tak de kat tempat lain ialah Telur Sotong dan sambal kelapa. Ini yang patut korang cube, harga telur sotong agak mahal yer. Ni pakej yang basic, kalau korang makan nasik kandar pilih la lauk ayam + telur rebus. 

Senarai harga makanan 

Waktu mula beroperasi 

Terdapat lebih dari 20 jenis lauk yang dijual di sini. Menu paling "rare" only in Penang, sambal kelapa, telur sotong. 

Ada sorang pengunjung cakap "makan nasi kalau kuah tak banjir, makna dia hang bukan orang penang la"  

Ni nasi yang aku beli, telur rebus dan kari ayam

Nasi dan telur sotong 

Nasi udang dan daging.

Ada banyak pilihan ada banyak yang sedap-sedap. Salah satunya Nasik Kandaq Beratoq. Kalau mai Penang jangan lupa pekena nasi kandaq, kalau tak pekena nasik kandaq nanti kena pekunun.

 Muhammad Saffuan Bin Jaffar

05 November 2014

PENANG BEST FOOD | Mee Udang Pak Su Kuala Juru

Tahun ni tahun akhir AKU belajar di Penang, jadi saki baki masa yang ada AKU bawak kawan-kawan pergi jalan-jalan di Penang. Sekarang ni kami buat Food Hunting, ada beberapa tempat yang AKU nak cadangkan kat kawan-kawan, kalau mai Penang, hampa mesti cuba, so malam ni AKU nak share dengan hampa semua, makanan yang patut hampa cuba kalau mai Penang, jom tengok!

Sebut saja "Kuala Juru" benda yang pertama terlintas "Mee Ketam" macam tu la kalau korang google, Kuala Juru je mesti Mee Ketam. Kuala Juru ni merupakan kawasan perkampungan nelayan yang terletak kira-kira 14km dari EXIT Jambatan Sultan Abdul Halim (dari arah selatan). Di sini terdapat banyak restoran-restoran Nelayan antaranya Warung Mee Udang Pak Su.

Alamat : Warung Mee Udang Pak Su
385, MK12, Bagan Nyior Juru, Seberang Perai Tengah, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang
No. Tel : 012-409 0771, 012-493 5771

ISNIN - AHAD (Khamis Tutup)
Waktu : ISNIN - AHAD (12.30 Tengah hari)
            JUMAAT (11.30 Pagi)
GPS    : 5.326817, 100.414767

Kedatangan kami kat sini sebenarnya tak dirancang, bila perut lapar kawan aku bagi cadangan makan Mee Ketam, last, buat keputusan ke Kuala Juru, sanggup merentasi jambatan dari pulau ke seberang perai, meredah jem semata-mata nak makan Mee Ketam. Dah sampai kat sane cun-cun masuk waktu maghrib, AKU and the gang, solat dulu baru ke Mee Udang Pak Su.

Di Warung Mee Udang Pak Su ni ada jual bermacam-macam jenis makanan yang paling special Mee Udang/Ketam dan Nasi Goreng Udang/Ketam, masing-masing dah teringin nak makan Ketam, kami oder la 3 Mee Ketam dan 2 Nasi Goreng Ketam. Servis memang cepat, mungkin sebab time ni orang tak ramai lagi. 


Warung Pak Su Mee Udang

Lengang, waktu ni baru je lepas solat Maghrib

Makanan yang ditempah 

Mee Ketam, ada dua ekor ketam dalam satu pinggan ni.

Rasa kuah dia memang marvelous, sedap, manis isi ketam tu sebati dengan kuah, balance pulak dengan sedikit perahan limau, perfect!

Ni hidangan Nasi Goreng Ketam, yang kuning-kuning tu nasik goreng.

Ketam masak merah yang dihidangkan bersama nasi goreng. Rasa kuah dia memang sedap, manis pedas (bukan la pedas sampai nanges), highly recommended! Best in Malaysia! Cewah...


Selain daripada Mee atau Nasi Goreng Udang/Ketam kat sini ada jual bermacam-macam jenis makanan antaranya Home made Ice Cream, Lai Chi Kang Ipoh dan Sate Kambing. Yang paling AKU suka ketam masak merah, kuah dia memang the best! Kalau datang ke Penang, singgah-singgah la ke Warung Mee Udang Pak Su. 


 Muhammad Saffuan Bin Jaffar

Anda mungkin meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...