Jumaat, 20 Mei 2011

Amin Sayangkan Ayah

  Matahari mula terbenam di ufuk barat. Suara cengkerik mula kedengaran menyambut syahdu malam, burung-burung pulang ke sarang setelah berpenat lelah mencari rezeki. Jarum jam menunjukkan tepat pukul 8 malam, selepas solat Maghrib, Ibu menghidangkan makanan yang dimasak petang tadi untuk makan malam. Amin kelihatan tekun mewarna lukisan yang dilukisnya semasa kelas pendidikan seni di sekolah tadi. Tiba-tiba pintu rumah terpulas tombolnya dan terbuka.

  "Abang dah balik?" Soal Ina, Isteri kepada Kamal.

" Takkan orang lain yang balik! Banyak soal la kau ni, makanan dah siap?" Soal Kamal yang keletihan. Amin ketika itu sibuk mewarna meninggalkan lukisanya, lalu menerpa ke arah ayahnya.

" Ayah dah balik, tengok Amin lukis, ayah! ayah!" panggil Amin penuh manja.

" Amin! Kau tak faham yang aku ni penat?! sudah aku letih" herdik si ayah lalu memadamkan kegembiraan Amin.

    Kamal melabuhkan punggung di atas kerusi. Ina hanya mampu diam daripada melarang suaminya mengherdik Amin. Amin pula diam seribu bahasa, menunjukkan protesnya kepada ayah. Hati kecil itu tersentuh apabila diherdik Kamal. Begitulah keadaan keluarga Kamal yang dahulunya bahagia. Entah kenapa semuanya berubah, ikatan kasih terhadap isterinya Ina semakin renggang, dahulunya kehadiran Amin menggembirakan hati Kamal, namun kejadian hari itu mengubah sikap Kamal.

     Selepas makan malam Kamal keluar, seperti hari-hari sebelumnya. Ina di rumah melayan kerenah amin, dia tidak bekerja kerana dilarang Kamal, walaupun beberapa kali dipujuk, Kamal tetap dengan pendiriannya. Walaupun tindakan Kamal kadang-kadang melukakan hati Ina dan Amin, dia seorang suami yang baik. Ina pula tidak pernah buruk sangka terhadap suaminya, walaupun ada jiran-jiran yang melaporkan sikap buruk suaminya ketika di luar rumah. Ina tetap mempercayai suaminya.

" Ibu, ibu... kenapa ayah selalu marah Amin?" Soal Amin

"Ayah bukannya marah, ayah letih. Amin kena Ingat, ayah penat tau cari rezeki untuk kita." beritahu ibu sambil menggosok kepala amin. Amin pula mengangguk tanda faham. Belaian ibunya melembutkan hati Amin, mengerti tindakan ayahnya tadi bukan tanda benci. Amin tekun menyiapkan kerja sekolah yang diberikan oleh gurunya. Ina menaruh harapan tinggi terhadap Amin, dialah satu-satunya harapan keluarga.-Bersambung-

Ditulis oleh
Muhammad Saffuan Bin Jaffar
Bukan Seorang Penulis Novel atau Cerpen

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tolong letak nama, ok??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...