Malam ni entah duduk tak duduk aku nak tulis story pasai makanan, mungkin aku lapar kot. Tapi tadi aku dah pekena roti naan dua keping kat Kapitan, kena latih nafsu nih sebab tak lama lagi nak masuk Ramadhan, makan tu nak kena kontrol.
OK back to business, setiap kali trip ke mana-mana salah satu benda yang kita takkan missed ialah makanan tempatan, dari makanan juga kita belajar mengenai budaya masyarakat tu. Trip aku di Turki, aku berpeluang merasai pelbagai makanan yang unik dan pelik di sana. Ok jom kita rasa sama-sama. Hehehe
1. AYRAN
Fokuskan kat gelas putih yang nampak macam susu. Tapi bukan susu ye, ia sejenis minuman yang dipanggil Ayran, dihidang secara sejuk. Rasanya macam yogurt masam.
Turki merupakan pengeluar terbesar Ayran di dunia dan Ayran juga boleh didapati di negara-negara lain seperti :
Iran - Doogh
Uzbekistan - Ayron
Di Negara Arab - Laban
2. CAY (Teh)
Teh dihidangkan dalam cawan kecik
Teh dan orang Turki tak dapat dipisahkan, ibarat irama dan lagu bak kata P.Ramlee. Pegi mana pun teh... teh... teh... pergi la cari kopi di Turki tak ade punye. Cara penyediaanya pulak unik tak seperti di Malaysia, masukkan uncang dan tuang je air panas. Di Turki diorang ada cerek unik untuk masa teh, jom Jalan-jalan Cari Makan TURKI nak tunjuk.
Cerek yang digunakan ada dua tingkat, yang besar (tangan kanan) tu diisi dengan air kosong mana kala yang kecik (tangan kiri) diisi dengan air sejuk dan teh, campuran air sejuk dan teh akan masak secara perlahan. Waktu gambar ni diambil, aku baru sampai di Istanbul dan teh ni dikira macam wajib bagi diorang untuk hidang kat tetamu.
3. BAKLAVA
Ni antara makanan yang aku tak dapat lupakan, perghh... sangat sedap la weyh. Aku pernah rasa baklavah yang kawan aku dari Syria bawak, tapi bila kena Baklava di kedai Karaköy Güllüoğlu, ini yang daebakk!!!
Yang line tengah paling mengancam, baklava perisa coklat
Kalau datang ke Istanbul, jangan lupa singgak kat kedai yang aku mention kat atas, kata kawan aku yang bawak aku jalan-jalan kat Istanbul, baklava di sini yang terbaik dihasilkan di Turki.
4. PIDE
Pide ni kalau kat Malaysia sekufu la dengan roti canai, benda ni diorang cari masa sarapan, tapi jauh lebih berkhasiat daripada roti canai.
Inilah rupa Pide
Pide ni diperbuat daripada adunan doh roti yang dibuat bentuk seperti perahu atau sampan, kemudian dibahagian tengah tu ditaburkan dengan isi ayam atau kambing dan telur. Kemudian pide ni dibakar dalam ketuhar arang, perghh rasa dia memanglah sangat sedap.Kalau nak dibandingkan bakar dalam oven, pide yang dibakar dalam ketuhar arang ni lebih umph...
Adik beradik pide, aku tak ingat la nama dia
Pide dimakan dengan salad tomato. Ingat lagi tak nama air yang putih macam susu tu???
5. OK lah cukup kot dulu setakat ni, nanti ada masa aku akan sambung lagi... Jumpa lagi di Jalan jalan cari Makan TURKI tata..
Muhammad Saffuan Bin Jaffar
Menarik ni.....
BalasPadam